Tweestapsverificatie

Voor een goed verloop van het onderwijs en onderzoek is het van essentieel belang om ICT-systemen, en de vaak gevoelige data daarin, goed te beschermen. Om die reden voert de HvA stapsgewijs tweestapsverificatie in voor alle HvA-systemen waarop je via internet inlogt.

Waarom is tweestapsverificatie noodzakelijk?

Veel beveiligingsinbreuken zijn het gevolg van misbruik van wachtwoorden. Met tweestapsverificatie (via Microsoft Authenticator of Tiqr) zetten we een extra slot op de deur, en zijn de HvA-systemen dus extra beveiligd. Tweestapsverificatie zorgt ervoor dat er een extra check wordt gedaan om de identiteit van de persoon die inlogt met zekerheid vast te stellen. Tweestapsverificatie kom je ook buiten de HvA tegen, bijvoorbeeld bij het inloggen op je bank en/of DigiD.

Welke ICT-diensten van de HvA zijn beveiligd met tweestapsverificatie?

Steeds meer ICT-diensten van de HvA zijn extra beveiligd met tweestapsverificatie. Bijvoorbeeld:

  • Microsoft 365 (waaronder OneDrive, Microsoft Teams, Microsoft Power BI en Microsoft Dynamics) en Templafy via Microsoft Authenticator.
  • SIS, Digitaal Servicepunt voor Medewerkers (DSPM), Figshare en Testvision via Tiqr.
  • Vanaf december 2023 is tweestapsverificatie via Tiqr ook vereist voor de digitale leeromgeving Brightspace.

Hoe stel je tweestapsverificatie in?

Tweestapsverificatie stel je in principe eenmalig in. Hoe je dit instelt, verschilt per methode die je voor tweestapsverificatie gebruikt. Voor de meeste systemen gebruik je tweestapsverificatie via de Tiqr-app. Voor Microsoft-applicaties gebruik je de Microsoft Authenticator-app. Enkele medewerkers gebruiken systemen waarvoor een YubiKey nodig is. Hieronder vind je een link naar de instructies:

Gepubliceerd door  ICT Services 8 november 2023