Hogeschool van Amsterdam

Collegekaart

Hoe krijg ik een (nieuwe) collegekaart? Waar gebruik ik het voor? Hoe en waar laad ik tegoed op mijn collegekaart op? Op deze pagina vind je de antwoorden op vragen die te maken hebben met de HvA-collegekaart.

 • Wanneer je gaat studeren bij de HvA moet je een collegekaart aanmaken. Hiervoor heb je je HvA-ID nodig (als aankomend HvA-student krijg je per e-mail een inlognaam en wachtwoord toegestuurd).
 • Ga naar mijnhvapas.nl (nieuw venster) om je pasfoto voor de collegekaart te uploaden. Let op: mijnhvapas.nl benader je voor het uploaden van je pasfoto via een laptop of vaste PC. Zorg ervoor dat de pasfoto minimaal aan de onderstaande richtlijnen voldoet:​​​​ ​
 1. Gebruik een duidelijke en recente pasfoto van paspoortkwaliteit (de pasfoto moet scherp en gedetailleerd zijn en voldoende contrast hebben (niet te licht of te donker).
 2. Gebruik een goed gelijkende foto van jezelf.
 3. De pasfoto moet van het bestandtype 'JPEG' zijn.
 4. De pasfoto mag niet kleiner zijn dan 50KB en niet groter dan 3 MB.
 5. Je gezicht is, met kin, mond, neus, ogen en wenkbrauwen, volledig zichtbaar - ook als je hoofd is bedekt - en is recht van voren gefotografeerd.
 6. Het grootste deel van de foto is gevuld met jouw gezicht.
 7. Op de foto staat slechts één persoon.
 8. De foto mag zowel in kleur als zwart-wit zijn.
 9. Foto's met Snapchat (of een gelijksoortig) filter zijn niet bruikbaar.

Bij een onduidelijke of ongeschikte foto is je kaart niet geldig.

Let op: Bij tentamens geldt alleen een ID, paspoort of rijbewijs als geldig legitimatiebewijs. 
 

 • Start je in september met je opleiding, en heb je voor 3 september je collegekaart aangevraagd, dan krijg je je kaart thuisgestuurd op het adres dat je in Studielink hebt opgegeven. 
  Let op! Heb je een adres in het buitenland opgegeven? Dan ontvang je via e-mail bericht bij welk servicepunt je de collegekaart kunt ophalen.
  Heb je na 3 september je collegekaart aangevraagd, dan ligt je kaart klaar bij het Servicepunt van je campus ontvang je bericht per e-mail over wanneer je de kaart kunt ophalen. Hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs nodig (ID, paspoort, rijbewijs). De locaties van de servicepunten vind je hieronder.

 • Wanneer je je collegekaart hebt opgehaald en je deze wilt gebruiken, moet je die eerst activeren bij een van de  Servicepunten en Klantenservicebalies op de HvA-locaties. Tijdens de vakanties en collegevrije periodes zijn de balies open, maar wellicht met aangepaste openingstijden. Hiervoor heb je je nieuwe collegekaart én een geldig identiteitsbewijs nodig (ID, paspoort, rijbewijs). 

​NB: ook om te kunnen betalen met je collegekaart moet je je kaart eerst laten activeren.

De collegekaart gebruik je:

 • om je te legitimeren voor onderwijs en studiecentra op alle HvA-locaties. Let op: voor tentamens worden alleen ID, paspoort of rijbewijs gezien als geldige identiteitsbewijzen.
 • om boeken te lenen bij de hogeschool- en universiteitsbibliotheek.
 • om toegang te krijgen tot ruimtes, zoals fietsenstallingen.
 • om korting en voordeel te krijgen in binnen- en buitenland (zie rechts het filmpje op Youtube). 
 • om te betalen bij de cateringlocaties, bij de snoep- en frisdrankautomaten, bij de automaten met warme dranken als koffie en thee, en bij de Servicepunten/Klantenservicebalies en de bibliotheekbalies (naast pinnen). 
 • om lockers te gebruiken in het Benno Premselahuis, Fraijlemaborg, Kohnstammhuis, Muller-Lulofshuis, Theo Thijssenhuis en Wibauthuis.

Haal je de collegekaart op bij een Servicepunt of Klantenservicebalie? Dan kun je deze direct laten activeren. Heb je de kaart thuisgestuurd gekregen? Laat dan je kaart activeren bij een servicepunt of klantenservicebalie. Neem je nieuwe collegekaart en een geldig ID, paspoort of rijbewijs mee.

Let op: het activeren van je kaart is ook nodig om te kunnen betalen met je collegekaart. 

Via de website myNetPay (nieuw venster) laad je tegoed op je collegekaart op. Je kunt je kaart ook opladen bij de oplaadpunten in de HvA- en UvA-gebouwen. 

Kijk voor de locaties van de oplaadpunten en voor meer informatie bij Betalen bij de HvA.

Let op: om met je collegekaart te kunnen betalen moet je het eerst activeren. Heb je dit nog niet gedaan? Ga dan naar een van de Servicepunten of Klantenservicebalies om je kaart te activeren.

De kaart is geldig zolang je ingeschreven bent bij de Hogeschool van Amsterdam.

De collegekaart is geen Bewijs van Inschrijving. Het Bewijs van Inschrijving ontvang je via e-mail op je HvA-mailadres, nadat je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan en het collegegeld hebt betaald.

Ja, alle studenten die ingeschreven staan krijgen een collegekaart. En alle nieuwe studenten die in Studielink een verzoek tot inschrijving hebben ingediend ook.

 • Je kunt je collegekaart blokkeren via mijnhvapas.nl (nieuw venster) en bij een Servicepunt of Klantenservicebalie.
 • Vraag op mijnhvapas.nl (nieuw venster) een nieuwe collegekaart aan (betalen via iDeal). Een nieuwe collegekaart kost €15,- in verband met productie, administratie- en verzendkosten. Met je nieuwe kaart heb je automatisch weer beschikking over je betaaltegoed (als er geen tegoed is afgehaald).
 • Is je kaart gestolen en heb je een proces-verbaal? Ga daarmee naar één van de Servicepunten of Klantenservicebalies om gratis een nieuwe collegekaart aan te vragen.
 • Je ontvangt per e-mail bericht wanneer je je nieuwe collegekaart kunt ophalen.

Gepubliceerd door  Facility Services 5 september 2019