Hogeschool van Amsterdam

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de studiekeuzecheck voor een voltijdopleiding? Bekijk de veelgestelde vragen.

Doel studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck is bedoeld om je nog eens goed na te laten denken of de opleiding op dit moment echt bij je past. Je krijgt een programma aangeboden zodat je nog een keer kunt ervaren in hoeverre jij en de opleiding met elkaar matchen.

Een passende studiekeuze vergroot de kans dat je de studie succesvol kunt doorlopen. De studiekeuzecheck helpt je daarbij. Het studiekeuzeadvies dat je na je deelname ontvangt, geeft je tips om goed voorbereid te starten op de opleiding. Of hoe je hulp kunt krijgen bij het maken van een nieuwe studiekeuze.

Voor wie

De studiekeuzecheck is verplicht voor alle studenten die zich hebben ingeschreven voor het eerste studiejaar van een voltijdopleiding aan de HvA waarvoor geen selectie geldt. 

Je kunt tussen 1 oktober en 1 mei een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink. Houd er rekening mee dat je een DigiD nodig hebt om je te kunnen aanmelden in Studielink. De aanvraag van een DigiD neemt gemiddeld drie werkdagen in beslag. Als je nog geen DigiD hebt, vraag die dan op tijd aan.

Als je niet in Nederland woont tijdens de periode van de studiekeuzecheck, kies je via de planner voor de optie ‘Ik kan niet deelnemen, want ik woon niet in Nederland.’ De opleiding zal in dat geval samen met jou kijken wat de mogelijkheden zijn. 

Ja, ook studenten met een buitenlands diploma die zich inschrijven voor een voltijdopleiding worden uitgenodigd voor de studiekeuzecheck. Als je al in Nederland woont, doe je dat op dezelfde manier als de studenten met een Nederlands diploma. Woon je niet in Nederland, dan kijkt de opleiding samen met jou wat de mogelijkheden zijn. 

Ja, ook studenten die een 21+-toelatingsonderzoek doen, worden uitgenodigd voor de studiekeuzecheck. 

Ja, ook studenten die een deficiëntiecursus doen, worden uitgenodigd voor de studiekeuzecheck. 

Inschrijfdeadline opleiding

Je kunt tussen 1 oktober en 1 mei een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink. Houd er rekening mee dat je een DigiD nodig hebt om je te kunnen aanmelden in Studielink. De aanvraag van een DigiD neemt gemiddeld drie werkdagen in beslag. Als je nog geen DigiD hebt, vraag die dan op tijd aan. 

Je kunt vanaf 1 oktober tot en met 15 januari een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink. Houd er rekening mee dat je een DigiD nodig hebt om je te kunnen aanmelden in Studielink. De aanvraag van een DigiD neemt gemiddeld drie werkdagen in beslag. Als je nog geen DigiD hebt, vraag die dan op tijd aan. 

Je kunt bij voorkeur voor 1 mei, maar uiterlijk op 31 augustus een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink. Houd er rekening mee dat je een DigiD nodig hebt om je te kunnen aanmelden in Studielink. De aanvraag van een DigiD neemt gemiddeld drie werkdagen in beslag. Als je nog geen DigiD hebt, vraag die dan op tijd aan. 

Dit verschilt per master, kijk voor meer informatie hierover op onze website hva.nl/masters.

Het is alleen mogelijk om na 1 mei een inschrijfverzoek in te dienen als je in het huidige studiejaar al staat ingeschreven in het hoger onderwijs (bij de HvA of bij een andere instelling) óf als je al voor 1 mei bij de HvA of bij een andere instelling een inschrijfverzoek hebt ingediend. Je kunt het verzoek dan via Studielink indienen.

Datum studiekeuzecheck

De meeste studiekeuzechecks vinden plaats tussen juni en de eerste week van juli. Bij een aantal opleidingen worden ook eerder al studiekeuzechecks aangeboden. Op de opleidingspagina van je opleiding kun je de data vinden.

Er vindt in augustus ook een studiekeuzecheck plaats. Deze is alleen bedoeld voor een specifieke groep studiekiezers. Kijk bij de opleiding van jouw keuze of jij onder deze groep valt en wanneer de studiekeuzecheck in augustus is. 

Nadat je je inschrijfverzoek hebt ingediend via Studielink, ontvang je een uitnodiging om je aan te melden voor de studiekeuzecheck. Via een planner kun je zelf een datum kiezen.  Bij sommige opleidingen maak je eerst een online cursus. Je kiest dan geen datum, maar je meld je aan voor deelname aan deze cursus.

De uitnodiging ontvang je op het door jou opgegeven e-mailadres in Studielink.

Kijk eerst even op de opleidingspagina of er andere data beschikbaar zijn die misschien nog niet in de datumprikker staan. Het kan ook zijn dat de datum die in de planner vermeld staat een startdatum is voor een online cursus waar je langer de tijd voor hebt. 

 Mocht je echt niet kunnen deelnemen, dan kun je via de planner aangegeven dat je op geen van de data aanwezig kunt zijn. Je ontvangt daarna een bericht van ons met het verzoek om de reden van je afwezigheid aan te geven. Als je een goede reden hebt om niet te kunnen deelnemen (zoals een ziekenhuisopname of een stageperiode), dan kijken we samen met jou wat de mogelijkheden zijn. 

Wil je meer weten over welke redenen geldig zijn voor je afwezigheid? Kijk dan in het studentenstatuut (artikel 4.5.)

Wil je deelnemen op een datum die nog niet in de planner staat of wil je nu alvast aangeven dat je niet aanwezig kunt zijn? Neem dan contact met ons op via het Digitaal Servicepunt  . 

Als de door jou gekozen studiekeuzecheck vol zit, dan moet je een keuze maken uit een van de andere data. Zitten alle data vol? Geef dit dan bij ons aan via het Digitaal Servicepunt  , dan kijken we samen naar een oplossing. 

Ja dit kan, de deadline hiervoor verschilt echter per opleiding. De exacte termijn kun je terugvinden in de bevestigingsmail die je ontvangt zodra je een datum gekozen hebt.  

Aanmelden en afmelden

Nadat je je inschrijfverzoek hebt ingediend via Studielink, ontvang je een uitnodiging om je aan te melden voor de studiekeuzecheck. Via de planner  kun je je (afhankelijk van de opleiding) aanmelden voor de online cursus of een datum kiezen voor je deelname.

Deze uitnodiging wordt vanaf half januari verzonden, mocht je je voor januari hebben ingeschreven, dan moet je dus even geduld hebben. 

Ja, dat kan. In Studielink kun je maximaal vier verzoeken tot inschrijving doen en daarmee heb je recht op vier studiekeuzechecks bij opleidingen zonder numerus fixus. 

Geef je afmelding, inclusief reden waarom je niet kunt, online aan ons door via het Digitaal Servicepunt  . Bij een geldige reden kunnen we een nieuwe afspraak voor je inplannen. Mocht je geen geldige reden hebben, dan kunnen we je vragen om alsnog aanwezig te zijn op de door jou gekozen datum. 

Wil je meer weten over welke redenen geldig zijn voor je afwezigheid? Kijk dan in het studentenstatuut (artikel 4.5.)

Ja dat kan. De deadline hiervoor verschilt echter per opleiding. De exacte termijn kun je terugvinden in de bevestigingsmail die je ontvangt zodra je een datum gekozen hebt. 

Het kan gebeuren dat de e-mails van de HvA in je spambox belanden. Kijk dus eerst even of je de uitnodiging in je spambox kunt terugvinden.  Je kunt mails vanuit de HvA ook terugvinden in je SIS dashboard.

Heb je niets ontvangen? Controleer dan in Studielink of misschien per ongeluk een verzoek tot inschrijving voor een hoger jaar gedaan hebt, of voor een verkeerd studiejaar. Als je dat gewijzigd hebt, ontvang je de uitnodiging wel.

Mocht je een verkeerd e-mailadres hebben ingevuld in Studielink, pas dit dan aan en geef ons daarna een seintje. Ook als je echt geen uitnodiging ontvangen hebt, dan horen we dit graag via het Digitaal Servicepunt . 

Zonder deelname aan de studiekeuzecheck kun je niet starten met de opleiding. Als je geen datum kiest voor je deelname, dan zal je inschrijfverzoek voor de opleiding uiteindelijk geannuleerd worden. 

Programma

De studiekeuzecheck bestaat uit een vragenlijst/huiswerk, een bijeenkomst of les en een opdracht of toets. Houd voor informatie over de invulling van de studiekeuzecheck voor jouw opleiding de opleidingspagina in de gaten. 

Het programma wordt uiterlijk een week voor de studiekeuzecheck per e-mail verstuurd. Sommige opleidingen sturen dit bericht al eerder.  Op de opleidingspagina  van jouw opleiding vind je meer informatie over het moment waarop je deze opdracht ontvangt. Ook vind je hier antwoord op de vraag of je mag deelnemen aan de studiekeuzecheck als je het huiswerk niet gemaakt hebt. 

Dat verschilt per opleiding. Alle informatie hierover lees je in het programmabericht dat je uiterlijk een week van tevoren ontvangt. 

Studiekeuzeadvies

Binnen twee weken na deelname aan de studiekeuzecheck krijg je het studiekeuzeadvies opgestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.

De opleiding geeft jou een positief studiekeuzeadvies of een ontwikkeladvies. Dit advies is gebaseerd op bijvoorbeeld de resultaten die je hebt gehaald bij de studiekeuzecheck, zoals een (on)voldoende of een cijfer voor de toets(en) die je hebt gemaakt. Aanvullende informatie over je advies, zoals bijvoorbeeld tips over een bijspijkercursus, vind je op Brightspace.  

Nadat je het studiekeuzeadvies hebt ontvangen, ontvang je van de HvA een e-mail waarin wordt uitgelegd wat je verder moet doen om je inschrijving af te ronden. Op de HvA-website   kun je ook alle stappen vinden die je moet ondernemen om je inschrijving goed af te ronden. 

Een ontwikkeladvies betekent dat de opleiding je tips geeft om je nog beter te oriënteren op je studiekeuze en/of je beter voor te bereiden op de start van je studie.

Bespreek je twijfels met anderen of stel je eventuele vragen via het Digitaal Servicepunt . Wij helpen je heel graag verder. Je kunt ook gebruikmaken van onze gratis workshop Twijfel over studiekeuze. 

Huidige studenten

Je kunt je tot uiterlijk 15 augustus via Studielink inschrijven voor een andere opleiding. Als je dit voor 1 mei doet, dan kun je waarschijnlijk in juni/juli nog meedoen aan de studiekeuzecheck. In dat geval weet je voor de zomer of deze nieuwe opleiding echt bij je past.   

Als je je later inschrijft of als er geen plek meer is in juni/juli, dan neem je deel aan de studiekeuzecheck in augustus. De datum waarop de studiekeuzecheck in augustus wordt aangeboden, staat vanaf begin juli op de website van de opleiding. Wil je deze datum al eerder weten, informeer dan bij de opleiding. 

Ja, als je kiest voor een voltijdopleiding is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Kies je voor een deeltijd- of duale opleiding, dan wordt de studiekeuzecheck vaak gecombineerd met de intake.

Je kunt je tot uiterlijk 15 augustus via Studielink inschrijven voor een andere opleiding. Als je dit voor 1 mei doet, dan kun je waarschijnlijk in juni/juli nog meedoen aan de studiekeuzecheck. In dat geval weet je voor de zomer of deze nieuwe opleiding bij je past. Als je je later inschrijft of als er geen plek meer is in juni/juli, dan neem je deel aan de studiekeuzecheck in augustus.    

Let op: als je je ná 1 mei inschrijft, moet je een bewijs van inschrijving bij de andere instelling opsturen naar de HvA. Hoe dat moet, staat in het e-mailbericht dat je van de HvA ontvangt na je inschrijving in Studielink. 

Als je nog niet eerder hebt gestudeerd in het hoger onderwijs, bijvoorbeeld omdat je rechtstreeks van het mbo, de havo of het vwo komt, dan kun je je bij de HvA ná 1 mei niet meer inschrijven voor een voltijd opleiding.   

Het is alleen mogelijk om je na 1 mei nog in te schrijven als je in het huidige studiejaar al staat ingeschreven in het hoger onderwijs (bij de HvA of een andere hoger onderwijsinstelling). Dit geldt ook voor studiekiezers die zich voor 1 mei hebben ingeschreven voor een opleiding (bij de HvA of een andere hoger onderwijsinstelling) en die daarná hun studiekeuze willen veranderen. 

Functiebeperking

Jazeker. Er is standaard verlenging van de toetstijd bij de studiekeuzecheck. Je hoeft bij de studiekeuzecheck dus geen dyslexie-verklaring te laten zien. 

Als je besluit om te starten met de opleiding, heb je wél een geldige dyslexie-verklaring nodig om in aanmerking te komen voor speciale voorzieningen. Kijk voor meer informatie op hva.nl/functiebeperking . 

Je kunt je vraag minimaal een week voor de datum van de studiekeuzecheck mailen naar functiebeperking@hva.nl . Dit e-mailadres is van Kitty Damen, secretaresse van het studentendecanaat. Zij stuurt jouw vraag dan door naar de studentendecaan van jouw opleiding. De studentendecaan adviseert de opleiding over eventuele aanpassingen. 

Geef in de e-mail een korte omschrijving van jouw functiebeperking en zet er eventueel bij wat er volgens jou nodig is om goed mee te kunnen doen aan de studiekeuzecheck. Bij dyslexie en andere vormen van functiebeperking waarvoor je extra toetstijd kreeg op je voorgaande opleiding of examens hoef je vooraf niets te regelen. De extra toetstijd zit al in de studiekeuzecheck ingebouwd. 

Wil je om privacyredenen liever niet omschrijven wat jouw functiebeperking precies inhoudt, laat de omschrijving dan weg en vraag of een studentendecaan contact met je kan opnemen in verband met een functiebeperking. 

Overige vragen

Als je je uiterlijk op 1 mei inschrijft in Studielink, daarna meedoet aan alle onderdelen van de studiekeuzecheck én beschikt over een geldig diploma van een vooropleiding heb je altijd recht op toelating. Dat recht behoud je ook als je vervolgens na 1 mei nog van opleiding wilt veranderen.

Het hele inschrijfproces bevat meerdere stappen. Kijk voor meer informatie op hva.nl/inschrijven .

Bij een positief studiekeuzeadvies kan dit. Als je bijvoorbeeld eerst een jaar naar het buitenland wilt voordat je met de opleiding begint, hoef je volgend jaar niet speciaal voor de studiekeuzecheck eerder terug te komen. Een positief studiekeuzeadvies is twee jaar geldig. Als je een ontwikkeladvies hebt ontvangen, dan moet je volgend jaar wél opnieuw meedoen.

Probeer er eerst met de opleiding uit te komen door contact op te nemen via het Digitaal Servicepunt . Is dat niet gelukt of ben je niet tevreden? Dan kun je een bezwaar indienen tegen een besluit via het Loket Beroep Bezwaar en Klacht.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 25 november 2021