Hogeschool van Amsterdam

Studiekeuzecheck

Verplicht voor alle voltijdopleidingen

Om je studie met succes af te ronden is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je studiekeuze en een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te controleren of je voor de juiste studie hebt gekozen.

Studiekeuzecheck verplicht

De HvA vindt een goede studiekeuze zo belangrijk dat deelname aan de studiekeuzecheck voor een voltijdopleiding een verplicht onderdeel van je inschrijving is.

Kies je voor een deeltijd- of duale opleiding, kijk dan op de pagina Studiekeuzecheck deeltijd- en duale opleidingen hoe de studiekeuzecheck, vaak gecombineerd met de intake, wordt aangeboden.

De informatie op deze pagina gaat hierna alleen over voltijd bachelor- en Associate degree-opleidingen.

Waarom een studiekeuzecheck?

 • Je controleert samen met de opleiding nog één keer of de opleiding bij je past
 • ​Je voorkomt teleurstelling als je de verkeerde studie kiest
 • Je beperkt het risico dat je de studie vroegtijdig afbreekt

Na afronding van de studiekeuzecheck ontvang je per e-mail een persoonlijk studiekeuzeadvies dat is gebaseerd op de resultaten van jouw studiekeuzecheck.

Heb je een voltijdopleiding gevonden die bij je past? Dan is de eerste stap dat je je voor die opleiding inschrijft in Studielink. Hoe je dat doet, lees je in het Stappenplan inschrijven. Voor studenten die huidig studiejaar bij een andere opleiding van de HvA of een andere instelling (hogeschool of universiteit) studeren en willen (of moeten) switchen, geldt een uitzondering. En ook als je je voor 1 mei al had ingeschreven voor een andere opleiding, maar na 1 mei je studiekeuze wijzigt, mag je je nog inschrijven tot en met uiterlijk 15 augustus.

Vanaf 1 oktober 2020 tot en met 1 mei 2021 kun je je inschrijven voor studiejaar 2021-2022. Na je inschrijfverzoek via Studielink krijg je vanaf half januari per e-mail van de opleiding een uitnodiging om je aan te melden voor de studiekeuzecheck. Je moet binnen 4 weken na deze uitnodiging een afspraak voor jouw studiekeuzecheck hebben ingepland.

Let op: De HvA stuurt bovengenoemde e-mails naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. E-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Meerdere opleidingen

Heb je je bij de HvA voor meer opleidingen ingeschreven? Dan doe je voor elke opleiding apart mee aan de studiekeuzecheck. Daarvoor krijg je van elke opleiding apart een uitnodiging.

Terug naar boven

De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten, met uitzondering van de numerus fixus opleidingen en de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO).

Terug naar boven

Waar bestaat de studiekeuzecheck uit?

De exacte invulling van de studiekeuzecheck kan per opleiding verschillen, maar bevat altijd de volgende elementen:

 • Je vult een online vragenlijst in.
 • Je maakt een voorbereidingsopdracht, zoals:
  • het bekijken van een webcollege
  • het lezen van een artikel of
  • het maken van een praktijkopdracht.
 • Je volgt een of meer online colleges.

De studiekeuzecheck wordt afgerond met een beoordelingsmoment. Voorbeelden daarvan zijn:

 • een kennistoets over het huiswerk en het (hoor)college of
 • een presentatie aan de hand van een praktijkopdracht.

In verband met het coronavirus kunnen er nu geen SKC-dagen op locatie plaatsvinden. De HvA probeert om zo goed mogelijk vervanging te bieden. Houd de opleidingspagina in de gaten om te weten hoe de SKC er voor die opleiding precies uit gaat zien.

Meerdere opleidingen

Heb je je bij de HvA voor meer opleidingen ingeschreven? Dan doe je voor elke opleiding apart mee aan de studiekeuzecheck. Kijk bij de opleiding of leerroute van jouw keuze voor de data en het programma van de studiekeuzecheck.

Terug naar boven

Heb je een functiebeperking waardoor je de studiekeuzecheck in de aangeboden vorm niet kunt maken? Stuur dan een e-mail naar functiebeperking@hva.nl. Het studentendecanaat adviseert de opleiding over eventuele aanpassingen.

Bij dyslexie en andere vormen van functiebeperking waarvoor je extra toetstijd kreeg op je voorgaande opleiding of examens hoef je vooraf niets te regelen. De extra toetstijd zit al in de studiekeuzecheck ingebouwd.

Had je tot nu toe geen aanpassingen nodig, dan kun je gewoon naar de studiekeuzecheck gaan. Kijk van te voren naar het programma om verrassingen te voorkomen.

Kijk voor meer informatie op Studeren met een functiebeperking.

Terug naar boven

Elke voltijdopleiding biedt de studiekeuzecheck aan op meerdere momenten. Sommige opleidingen bieden al studiekeuzechecks aan in februari, maart en april. Alle opleidingen bieden studiekeuzechecks aan in de periode juni tot en met half juli.

Je kunt uit meerdere data kiezen, maar het aantal plaatsen per datum is beperkt. Meld je dus zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk binnen vier weken na ontvangst van de uitnodiging. Als je dit niet doet, kun je niet deelnemen aan de studiekeuzecheck en wordt je inschrijfverzoek afgewezen.

Terug naar boven

Alleen met een aantoonbare geldige reden kun je een verzoek indienen om de studiekeuzecheck op een ander moment te doen. Een geldige reden is bijvoorbeeld een ongeval, een onverwachte herkansing voor je schoolexamen of een begrafenis. Je moet dit wel kunnen aantonen. Ziekte kan een geldige reden zijn, maar de opleiding ontvangt bij ziekmelding wel graag een medische verklaring.

Voorbeelden van ongeldige redenen zijn: een rijexamen of een vakantie die je geboekt hebt ná het moment dat je je in Studielink hebt ingeschreven.

Tot wanneer je de zelfgekozen datum nog kunt wijzigen via de datumprikker, verschilt per opleiding. De exacte termijn staat in het e-mailbericht dat je ontvangt ter bevestiging van de eerder gekozen datum. Houd rekening met een beperkt aantal beschikbare plaatsen op andere data.

Afmelden voor de studiekeuzecheck doe je bij de opleiding. Als je niet aanwezig bent geweest bij de studiekeuzecheck ontvang je automatisch een e-mail. Daarin staat hoe je kunt aangeven waarom je afwezig was. De opleiding neemt vervolgens contact met je op om jouw afwezigheid te bespreken en vast te stellen of deze een geldige reden had.

Let op: De HvA stuurt bovengenoemde e-mails naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. E-mails van de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Terug naar boven

Op basis van het resultaat van de verschillende onderdelen krijg je binnen twee weken na deelname aan de studiekeuzecheck een studiekeuzeadvies. Dit wordt opgestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.

Het studiekeuzeadvies maakt het voor jou en de opleiding mogelijk om nog één keer te checken of je voor de juiste studie hebt gekozen. Zijn de beoordelingen waarmee je de studiekeuzecheck hebt afgerond gemiddeld voldoende? Dan ontvang je een positief studiekeuzeadvies.

Een positief studiekeuzeadvies is twee jaar geldig. Heb je in 2020 voor dezelfde opleiding bij de HvA al meegedaan aan de studiekeuzecheck en een positief advies gekregen, maar heb je de start van je studie een jaar uitgesteld tot september 2021? Dan hoef je niet opnieuw deel te nemen. Mocht je na deelname aan de studiekeuzecheck in 2021 besluiten toch liever eerst een tussenjaar te nemen, dan hoef je in 2022 niet opnieuw deel te nemen aan de studiekeuzecheck van dezelfde opleiding, mits je een positief advies hebt gekregen.

Zijn de beoordelingen waarmee je de studiekeuzecheck hebt afgerond gemiddeld onvoldoende? Dan ontvang je een negatief studiekeuzeadvies. De opleiding geeft daarmee aan te twijfelen of jij een goede studiekeuze hebt gemaakt. De opleiding geeft meestal een aanvullend advies of neemt contact met je op om dit te bespreken. Het negatief advies is niet bindend, dus als jij vindt dat de opleiding wel bij je past kun je je inschrijving voltooien. Een negatief is een jaar geldig. Dus als je bij je studiekeuzecheck in 2021 een negatief studieadvies krijgt, maar je stelt de start van je studie nog een jaar uit, dan moet je in 2022 wel opnieuw meedoen.

Terug naar boven

Ben je na het maken van de studiekeuzecheck gaan twijfelen over de opleiding? Of heb je een negatief studiekeuzeadvies gekregen?

Meld je dan aan voor de gratis keuzeworkshop: Twijfel over studiekeuze.

Als je het niet eens bent met een besluit dat over jou genomen wordt tijdens de studiekeuzecheckprocedure, kun je daartegen bezwaar maken. Bijvoorbeeld:

 • Je was verhinderd op de datum waarop jij mee zou doen aan de studiekeuzecheck, en vindt zelf dat je daar een goede reden voor had. Die reden heb je op tijd doorgegeven. De opleiding vindt het echter geen geldige reden.

Probeer er altijd eerst met de opleiding uit te komen door je vraag te stellen via het Digitaal Servicepunt. Ben je vervolgens niet tevreden over het besluit, dan kun je tot uiterlijk zes weken na het besluit een bezwaar indienen via het Loket Beroep, Bezwaar en Klacht. Je krijgt daarna zo snel mogelijk, maar uiterlijk vier weken na ontvangst van je bezwaar een reactie.

Terug naar boven

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 23 augustus 2021