Studentmentor plus

Als je begint met je opleiding bij de HvA komt er veel op je af. Alles is anders dan je gewend was en je moet nog helemaal je weg vinden. Dat is voor iedereen pittig, maar als je een functiebeperking of een vluchtachtergrond hebt of afkomstig bent uit het Nederlands-Caribische gebied kan het net nog wat lastiger zijn. Daarom kunnen deze eerstejaarsstudenten een studentmentor+ aanvragen: een getrainde ouderejaarsstudent van de eigen opleiding die extra begeleiding biedt tijdens de eerste 100-dagen van de opleiding.

Studentmentor+ is een samenwerking tussen de platforms Limitless, Students that Matter, HvAnti en opleidingen.

Bekijk hier de video over het Studentmentoren+ programma

Studentmentor+ aanvragen

Het Studentmentoren+ programma koppelt jou als eerstejaarsstudent (mentee) aan een ouderejaarsstudent (Studentmentor+) van je eigen opleiding. Jullie ontmoeten elkaar om de week voor een gesprek van ongeveer een uur, tijdens de eerste 100-dagen aan de opleiding. In deze gesprekken kun jij vragen stellen over de opleiding, je eigen studievoortgang en de HvA. Jouw Studentmentor+ wijst de weg binnen de opleiding, kent de gebouwen en systemen, weet welke hulpbronnen er zijn binnen de HvA en biedt een luisterend oor. De gesprekken plannen jullie zelf in.

Ben jij eerstejaarsstudent, heb je een functiebeperking, een vluchtachtergrond of kom je uit Caribisch gebied en wil je graag wat extra begeleiding tijdens de eerste 100 dagen van je opleiding? Vraag dan een Studentmentor+ aan door te mailen naar de contactpersoon van jouw opleiding. Zie voor de mailadressen het kopje Contactgegevens. Geef in de mail duidelijk aan of je een functiebeperking of vluchtachtergrond hebt of afkomstig bent uit het Nederlands-Caribisch gebied.

Studentmentor+ worden

Ben jij zelf ouderejaarsstudent en wil jij studenten met een functiebeperking, een vluchtachtergrond of uit Caribisch gebied helpen met het maken van een soepele start tijdens hun eerste honderd dagen? Geef je dan op als studentmentor+.

Als Studentmentor+:

  • Spreek je tussen de start van het studiejaar en eind januari om de week een uur met jouw mentee af;
  • Maak je jouw mentee wegwijs binnen de hogeschool en de opleiding (denk hierbij aan gebouwen en systemen zoals Brightspace en MijnHvA.nl);
  • Ben je de persoon aan wie je mentee laagdrempelig en snel een (praktische) vraag kunt stellen;
  • Ben je de wegwijzer naar andere hulpbronnen binnen de HvA, zoals de studentendecaan en Student Info;
  • Bied je een luisterend oor.

Ter voorbereiding op je rol als Studentmentor+ volg je twee trainingen waarin je leert hoe je je mentee kunt begeleiden. Daarnaast volg je een intervisiebijeenkomst waarbij je met andere studenten reflecteert op je rol als mentor. De trainingen en de intervisiebijeenkomsten zijn verplicht.

Wat krijg je ervoor terug?

Natuurlijk doe je dit in de eerste plaats omdat je het leuk vindt om iemand te helpen. Maar de HvA waardeert jouw inzet ook met een vergoeding van 12,40 per uur en certificaat dat goed staat op je cv.

Meld je aan als Studentmentor+ door te mailen naar de contactpersoon van jouw opleiding.

Contactgegevens per opleiding

Wil je een studentmentor aanvragen óf wil je zelf studentmentor worden? Op onze website vind je de contactpersoon van jouw opleiding.

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 19 september 2023