Hogeschool van Amsterdam

Regelzaken buitenland HBO-ICT

Hieronder vind je een checklist van zaken die je vooraf geregeld moet hebben.

 • Bij Minor buitenland: je hebt toestemming gevraagd aan de examencommissie voor het volgen van de minor. Je gebruikt hiervoor het formulier verzoekschrift examencommissie.
 • Bij (Afstudeer) Stage Buitenland: je hebt goedkeuring van je opdracht gevraagd aan de afstudeercommissie.
 • Studiefinanciering: je moet je niet uitschrijven bij de gemeente.
 • Bij DUO vind je het formulier waarin je aangeeft dat je in het buitenland bent voor een studie of stage en in dat formulier geef je aan dat je je OV in een vergoeding wilt omzetten. Dit formulier moet door onze opleiding ondertekend worden. Je moet daarnaast ook je OV deactiveren via de automaat.
 • Je hebt zelf via bedrijf/ de universiteit in het buitenland huisvesting geregeld.
 • Verzekering: Reis- en verblijf: De HvA heeft een collectieve zakelijke HvA reis- en annuleringsverzekering. Deze geldt alleen als je je via ons systeem: studentscomeandgo hebt aangemeld en al je gegevens hebt ingevuld ruim vóór vertrek. Let op deze geldt alleen tijdens je studie, stage of studiereis (summer university bv).
  • Wat zelf regelen?
   • Verzekering WA. De HvA heeft een zakelijke WA verzekering. Deze verzekering geldt alleen tijdens het werk / verblijf aan universiteit. Als je in het weekend gaat stappen en schade veroorzaakt, geldt deze HvA verzekering NIET. Regel daarom zelf een WA verzekering (buitenland).
   • Basiskostenverzekering. Vanuit de HvA reisverzekering wordt primair gekeken naar de eigen ziektekostenverzekering. Je moet daarom altijd je basis ziektekostenverzekering behouden die voorziet in het land waar je naar toegaat.
   • Extra reisverzekering. Als je risicovolle sporten zoals bungeejumpen gaat doen en/of na afloop of tussendoor van deze periode nog gaat reizen, geldt de HvA reisverzekering NIET. Sluit dan zelf een extra reisverzekering af.
 • Vragen over visa, verblijf, geldzaken etc? check www.wilweg.nl. Gebruik de landen module aan de rechterkant.
 • Meld je aan voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van alle mogelijkheden via international.it@hva.nl
 • Let op: Engelstalige stage en afstudeerformulieren vind je bij studenten A-Z Stage HBO-ICT

TIP: Boek een annuleerbaar ticket. Dit geeft je de gelegenheid te annuleren voor een bescheiden bedrag.

Het International Office heeft ook een eigen TEAMS kanaal voor al je vragen.

 • Green Travel Grant

  Ga je in studiejaar 2021-2022 je minor volgen aan een buitenlandse partneruniversiteit en vraag je daarvoor een Erasmusbeurs aan? Dan kun je daar bovenop ook de Green Travel Grant ontvangen. Dit betreft een tegemoetkoming voor studenten die per trein en/of boot naar hun bestemming reizen, in plaats van per vliegtuig.

Alleen beschikbaar voor studenten die een Erasmus+-beurs aanvragen voor studie

Extra beurs voor reizen per trein/boot naar bestemming (enkele reis of retour)

€ 60 - € 100 per enkele reis. Studenten kunnen maximaal 2 beurzen ontvangen.

 1. Voor bestemmingen minimaal 500 kilometer van Amsterdam. Deze minimale afstand geldt niet voor het Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie kun je vinden in het Erasmus-handboek 2021-2022.

Als je als uitwisselingsstudent voor een half jaar gaat studeren bij een van onze partnerinstellingen, kun je een Erasmusbeurs aanvragen. Dit geldt alleen voor landen binnen de EU. De formulieren die je nodig hebt voor het verkrijgen van de beurs vind je op de A-Z pagina 'Beurzen' als ook het Student Handbook met alle stappen.

Je hebt je beursaanvraag geregeld: als je als uitwisselingsstudent voor een half jaar gaat studeren bij een van onze partnerinstellingen, kun je een Erasmusbeurs aanvragen. Dit geldt alleen voor landen binnen de EU. De formulieren die je nodig hebt voor het verkrijgen van de beurs vind je op de A-Z pagina 'Beurzen' als ook het Student Handbook met alle stappen.

Gepubliceerd door  AZ faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 22 juli 2021