Testimonials deelnemers

Ben je benieuwd wat deelnemers zeggen over Tune In? Tijdens Tune In 2021 volgden de deelnemers de workshop Schrijven als een hbo’er. In een krap uur schreven de deelnemers een artikel, blog of interview over hun eerste ervaringen met Tune In onder begeleiding van docenten uit het taalteam van Studentenzaken. De mooiste resultaten lees je hieronder, ze geven je gelijk een beeld van Tune In.

door: Florence Doorgeest

Daar sta ik dan in de kantine van het Wibauthuis omdat ik mee ga doen aan drie dagen Tune In. Een programma speciaal gemaakt voor eerste generatie eerstejaarsstudenten. Ik ben Florence en allang geen 17 meer. Ik voel mij ontzettend goed en heb er zin in. Ik ben alweer 57 jaar oud en ga voor het allereerst in mijn leven studeren! Het heeft lang geduurd, maar nu is het eindelijk zover.

Door een heel moeilijke jeugd is het er niet van gekomen om te gaan studeren toen ik nog jong was. Ik ga ook een toepasselijke studie doen. De AD ervaringsdeskundige in Zorg en Welzijn. Hierdoor kan ik mijn ervaringen uit mijn jeugd ten positieve keren en gaan professionaliseren. Ik ben van ver gekomen en ben er klaar voor. Ik wil na en tijdens mijn studie mijn eigen ervaringen gaan inzetten om anderen, die in een moeilijke situatie zitten, te ondersteunen in het herstelproces.

Om mij goed voor te bereiden op wat komen gaat, heb ik mij opgegeven voor de Tune In. Inmiddels is het alweer de laatste dag en ik heb het enorm naar mijn zin. Door de vele interessante workshops ben ik meer te weten gekomen over het reilen en zeilen binnen de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb heel veel geleerd. Er werd vooral benadrukt dat je moet durven vragen en op tijd hulp moet zoeken als het niet goed gaat met je studie. Ik heb ook leuke contacten gemaakt en veel gelachen.

Kortom, het waren een paar zeer inspirerende dagen en het was zeer de moeite waard!

door: Bas Westerink

De afgelopen twee dagen van Tune In heb ik met mijn mede-Tune Inners meerdere activiteiten ondernomen. We zijn gisteren begonnen met een gezamenlijke opening en hierna hadden we de mogelijkheid om in onze groepjes met elkaar te praten. Hierdoor leerden we elkaar beter kennen en wisten we wie wat ging studeren. Vervolgens lunchten we gezamenlijk, om vervolgens te gaan sporten. Tijdens dit sporten kon je punten scoren met je groepje en de winnaar kreeg een prijs. Dit vond ik het leukste tot nu toe, omdat ik zelf erg gek ben van sporten.

Hierna hadden we een gezamenlijke afsluiting met een verhaal over een oud-student die een wereldreis had gemaakt. Dit sprak mij erg aan, omdat ik afgelopen jaar zelf ook een wereldreis heb gemaakt en door zijn verhaal wil ik nu na mijn opleiding nóg een wereldreis maken. Ook was het heel informatief, want hij vertelde dat als je iets echt wilt, het je dan ook lukt en hoe hij zijn passie kon omzetten in zijn werk.

De eerste dag van Tune In zou ik in een zin als volgt willen beschrijven: een leerzame dag waarin je veel medestudenten leert kennen. Ook werd ik door Tune In nog gemotiveerder om te beginnen aan mijn opleiding, zeker nadat ik mijn medestudenten had ontmoet. Mijn tip voor toekomstige Tune Inners is dat ze tijdens de dagen zoveel mogelijk contacten moeten leggen met medestudenten. Het liefst met studenten die dezelfde opleiding gaan volgen, want die zie je immers het meest. Ook raad ik ze aan om tips te vragen aan studenten die de opleiding al volgen, want deze tips kunnen heel erg nuttig zijn.

Dus voor iedereen die gaat beginnen aan de HvA: veel plezier tijdens de Tune In. Ik weet zeker dat jullie een leuke tijd tegemoet gaan.

door: Lisan Veneman

Sofia kwam achter het bestaan van Tune In doordat ze al een aantal jaren onderzoek heeft gedaan in wat ze wil studeren en hoe ze zich verder wil ontwikkelen. Hier heeft ze rustig de tijd voor genomen en ze is veel over de HVA via internet gaan lezen. Hierdoor kreeg ze heel veel zin om te starten. Ze raakte enthousiast en leefde toe naar het begin van haar nieuwe studie.

Sofia heeft gekozen voor de voltijdstudie Pedagogiek, waarbij ze kleine kinderen gaat begeleiden op een kinderdagverblijf of in het ziekenhuis. Hier heeft ze voor gekozen omdat ze graag iets wil betekenen voor deze kinderen.

Door haar voorgaand onderzoek kwam ze Tune In tegen via de website van de HvA. Ze heeft zich goed verdiept in het programma. Zo wist ze wat ze kon verwachten en was ze op een prettige manier voorbereid. Ze heeft ervoor gekozen om aan Tune In mee te doen omdat ze graag informatie meepakt en nieuwe dingen wil leren. In een zin zou Sofia Tune In beschrijven als “een mooi begin en goede start van mijn toekomstige studie”.

De eerste dag begon met een kennismaking van de studenten en studentencoach. Vervolgens ging ze door met een korte training over de verwachtingen van het hbo. Na de lunch was er een sportactiviteit gepland. Dit was niet het favoriete onderdeel van Sofia maar dat mocht niet pret niet drukken.

Het onderdeel planning vond Sofia het meest interessant. Dat gaat ze straks ook mooi toepassen in haar leven. Dit zorgt ervoor dat Sofia een vliegende start gaat maken!

door: Kim Janssen

Na een lange tijd thuis achter een laptop te hebben gezeten mocht Kim Jansen (19) na het behalen van haar mbo-diploma eindelijk naar het hbo. De keuze om de opleiding Pedagogiek in Amsterdam te studeren was snel gemaakt, maar hoe nu verder? Studeren in een grote stad, vele nieuwe mensen en niet wetende wat haar te wachten staat. En daar stond de oplossing op het beeldscherm: de driedaagse Tune In, georganiseerd door de HvA. Haar ervaringen schrijft ze op om te delen met de toekomstige Tune Inners.

De eerste dag van de Tune In, spannend! Ik sta voor het grote schoolgebouw en ben enorm zenuwachtig. Ik ken nog helemaal niemand en ik ben de eerste uit mijn gezin die start met een hbo-opleiding. Als ik eenmaal binnen ben, worden ik en mede-Tune Inners al snel ontvangen. De sfeer geeft mij al gelijk een goed gevoel en ik voel me snel op mijn gemak. Iedereen krijgt een leuke goodiebag en daarna worden we met zijn allen in een mooie ruimte ontvangen en begint de eerste Tune In-dag.

We worden allemaal in groepjes ingedeeld. Ik heb al snel een goede klik met mijn groepsleden en het lijkt alsof we elkaar al jaren kennen. Een paar gaan dezelfde opleiding doen en een paar gaan een andere richting op. Samen met dit groepje ga ik verschillende workshops langs. Eén workshop spreekt mij persoonlijk heel erg aan, die met het verhaal van Mohsin. Hij vertelt over zijn eigen studietijd en welke stappen hij allemaal heeft gemaakt. Hij komt net als ik van het mbo af en ik kan me goed met zijn verhaal vergelijken. Dit verhaal inspireert mij.

Nu al, na deze paar dagen, heb ik zo een superleuke tijd beleefd aan de HvA. Ik ben al veel leuke mensen tegengekomen en mijn zenuwen waren 5 minuten na binnenkomst al weg. Na lang getwijfel over het wel of niet gaan naar Tune In ben ik zo blij dat ik ben gegaan. Als je twijfelt: niet nadenken, gewoon doen! Precies zoals Mohsin dit meegaf in zijn verhaal.

Door: Glenn Marchand

Tune In is een 3-daags kennisverruimend event, gratis te beleven. Het vindt plaats van 25 augustus tot en met 27 augustus 2021. Het doel van Tune In is aan de hand van kennismaking, workshops en leuke activiteiten je een boost te geven bij de start van jouw hogeschoolervaring. Handig voor iedereen die niet eerder in contact kwam met de hogeschool.

Op het programma van Tune In 2021 stonden de afgelopen twee dagen: een leuke eerste dag met een mooie inleiding, gegeven door Elijah (studentassesor 2020-2021 van de HvA), kennismaking met je groepje en tig andere groepjes die deelnemen aan Tune In, een workshop over wat het hbo precies van jou verwacht, maar ook wat jij van het hbo verwacht, een intense sportactiviteit en een keynote van Eva (Eva is een vrouw die geboren is met korte armen en benen, die haar inspirerend verhaal zonder censuur vertelde).

Op dag 2 leerde je als een echte student plannen, en kon je je inschrijven voor de workshops die jou het leukst leken. Het leukste hiervan was tot nu toe de sportactiviteit, waar je misschien medestudenten leert kennen van jouw opleiding; het nuttigst vond ik tot nu toe het leren plannen. Superhandig om dit goed onder de knie te hebben; er zijn zeker ook tips die jij zal kunnen gebruiken.

Ik verwachtte van Tune In dat ik kennis zou opdoen over de werking van de hogeschool en zo sterk van start te kunnen gaan in mijn eerste collegejaar ooit. Tune In zou ik in één zin beschrijven als: “Aan de hand van doen en uitleg de hogeschool leren kennen.” Tune In geeft je een goed gevoel: je verliest een deel van je spanning die je eventueel zou kunnen hebben met betrekking tot je start aan de hogeschool.

Mijn tip voor toekomstige Tune Inners: schrijf je op tijd in, de plaatsen zijn beperkt! En wie wil die lekkere (GRATIS!) lunch missen? Neem misschien ook wat deodorant mee, want op dag één ga je lekker sporten. #ZWETEN.

Door: Britney Peperkoorn

Eindelijk was het zover. Ik mocht voor het eerst naar de HvA. Heel spannend moet ik zeggen, want ik had al bepaalde verwachtingen. Mijn opleiding Pedagogiek moest nog beginnen en van tevoren waren er Tune In-dagen. Deze dagen gaan over hoe het er op het hbo en in het bijzonder op de HvA aan toegaat.

Het moment dat ik de deur uitging om met de trein richting de HvA te gaan en vervolgens voor het eerst in mijn eentje de metro te moeten pakken, was doodeng. Dat is iets wat ik eerlijk moet toegeven. Op het moment dat ik op de locatie aankwam, was ik veel, maar dan ook veel te vroeg. En je kunt je wel voorstellen dat dat een beetje awkward aanvoelde. Alle derde- en vierdejaarsstudenten waren nog bezig om de laatste puntjes op de i te zetten terwijl ik binnenkwam en vroeg waar ik me moest melden. Tegen de tijd dat alle andere studenten aanwezig waren, werden we naar de collegezaal geleid. Hier kregen we algemene informatie en leerde ik studenten vanuit mijn groepje kennen.

Wat was ik opgelucht dat ik al zo snel leuke meiden had leren kennen. De zenuwen waren daarom ook al snel verleden tijd. Ondanks alle zenuwen die er voorafgaand aan dag één waren, is de hele dag super verlopen, waardoor ik heel erg uitkeek naar dag twee.

Door: Angela Huizeling

Enthousiast en een beetje nerveus lees ik de eerste dag door. We beginnen met kennismaken wat logisch is. Dan krijgen we een workshop over de verwachtingen tijdens het hbo en in de middag gaan we lunchen en sporten. Als laatst lees ik dat we naar een verhaal van een keynote spreker gaan luisteren. Supertof! Ik ben benieuwd naar wie we mogen luisteren.

Ik zie de naam Eva Eikhout voorbijkomen. Oh my god. Eva Eikhout. Als ik tegen iemand opkijk in het leven en in de media is het Eva Eikhout! Ik heb lopen gieren en brullen van het lachen om haar NPO3-show ´Weet wat je date´ echt een aanrader! Er waren meerdere keynote sprekers waarbij je ingedeeld kon worden, dus het was nog maar de vraag of ik naar Eva toe mocht. Maar tot mijn geluk stappen we de collegezaal binnen waar ik haar zag. Zo van mijn beeldscherm was ze recht voor mijn neus. Ik kreeg het opeens warm en voelde gewoon dat ik rood werd, oh my god dit is echt niks voor mij. Ik geef normaal nooit zoveel om BN’ers maar Eva heeft mij altijd zo geïnspireerd. Zij is ook een van de redenen dat ik in de media wil werken en dus de opleiding Creative Business ga doen aan de HvA. Dus; Eva bedankt voor je inspirerende verhaal en bedankt voor wie je bent.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 31 oktober 2022