Socrates op Sneakers; de kunst van het vragenstellen

De loopbaancoach

In een tijd waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen al snel dezelfde waarde als feiten krijgen, is de verbinding vaak ver te zoeken.

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.

Veel van onze gesprekken hebben meer weg van een debat dan van een dialoog. We praten liever dan dat we luisteren, voor vragen stellen hebben we geen tijd. En toegeven iets niet te weten is al helemaal geen optie.” Dit schrijft Elke Wiss op haar website.

Elke Wiss is theatermaker en praktisch filosoof. Ze schreef het boek Socrates op Sneakers dat inmiddels bezig is aan de 12e druk. De UvA en HvA nodige haar uit als Keynote van het Decanensymposium 2020 met als thema Vraag. Verras. Verbind.

Ook voor veel loopbaanbegeleiders is het regelmatig een uitdaging om niet te gaan redden of adviseren. Soms door het gebrek aan tijd, soms door nood aan de juiste verdiepende vraag. Elke Wiss neemt ons mee in de kunst van het vragenstellen. Waarom vinden we het zo lastig om verdiepende vragen te stellen? Waarom is het moeilijk echt goed te luisteren?

In deze podcast laat ze ons de kern van de socratische houding zien, hoe we deze kunnen ontwikkelen en wat deze houding ons kan opleveren voor onze loopbaangesprekken.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht https://soundcloud.com/deloopbaancoach/socrates-op-sneakers-de-kunst-van-het-vragenstellen 19 juli 2022