Depressie bij jongeren

De loopbaancoach

Er bestaan veel zorgen over het welzijn van jongeren. Sombere stemmingen en spanning onder jongeren zijn de laatste jaren toegenomen. Depressie bij jongeren komt veel voor en kent vele verschillende oorzaken. In deze aflevering van De Loopbaancoach neemt professor Bernet Elzinga van de Universiteit Leiden ons mee in deze verschillende oorzaken die kunnen leiden tot depressie en heeft zij een belangrijke ‘take-home message’ over de manier waarop wij jongeren met depressie het beste kunnen begeleiden.

Elzinga deed jaren onderzoek naar intergenerationeel trauma. Hoe trauma’s generaties kunnen doorwerken, hoe de negatieve gevolgen van stress of trauma kunnen worden gereduceerd en welke rol de communicatie tussen ouders en kinderen hierin speelt. Met haar nieuwste onderzoeksprogramma richt zij zich op interventies voor ouders met jongeren met depressieve klachten.
“De relatie tussen trauma en depressie is heel groot” aldus Elzinga. “Meer dan de helft van de mensen met episodes van depressie hebben in hun vroege jeugd te maken gehad met trauma.” Wat er nodig is in de context van de jongeren om met tegenslag om te gaan vormt de kern van het onderzoek. De rol die ouders hierin spelen staat centraal. “Het is niet zozeer wat een kind meemaakt, maar hoe ouders reageren.” Dit is een belangrijke eye-opener uit haar meest recente onderzoek. “We maken allemaal van alles mee, maar hoe je wordt opgevangen, of dat er juist kritiek op komt, zegt veel meer over hoe je kunt omgaan met tegenslag dan de gebeurtenis zelf.”
Samen met haar collega’s, Carine Kielstra-van der Schalk, Marjanke Ruys-Zonnenberg en Romke van den Nouweland-van Baars bracht zij onlangs het boek Samen Sterk uit. Een boek over hoe je krachtig je kind kunt ondersteunen bij somberheid en depressie. Naast een vurig pleidooi voor het versterken van de autonomie en de grote oproep tot zelfzorg begint het ook hier allemaal met contact. Hoe deze connectie met jongeren met depressie te maken? En wat wij uit dit onderzoek nog meer kunnen leren voor de loopbaanbegeleiding van jong professionals of anderen met depressieve klachten? Je hoort het in deze aflevering van De Loopbaancoach. Meer weten over het boek Samen Sterk? Kijk op www.sterksamen.nl/boek
De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.
Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 23 november 2023