De buitenpsychologen

De loopbaancoach

Therapie, coaching, begeleiding in een één op één gesprek is vaak binnen in een kamer met twee mensen op een stoel schuin naast elkaar. En hoe inspirerend het vak ook is, iedere dag zes tot acht gesprekken voeren is intensief en uitputtend. “Hoe hou ik dit vol? Kan dit niet anders?” GZ-psychologen Irina Poleacov en Christel Westgeest stelden zich deze vragen en gooiden in 2016 het roer om. Ze gingen naar buiten.

Drie elementen zijn belangrijk in hun manier van behandelen: Het gesprek met alle kennis en instrumenten als professional, het lichaam en de natuur.
In deze aflevering van De Loopbaancoach laten deze buitenpsychologen ons horen hoe je de werkwijze van binnen mee naar buiten kunt nemen. Ze vertellen over de kracht van wandelen en bewegen, en de kracht van de natuur. Het effect van bewegen. “Vastgelopen mensen, vastgelopen trajecten, vastgelopen emoties loop je echt letterlijk los”, aldus Poleacov. “Je brein heeft direct profijt van bewegen. Het helpt je om dingen beter te onthouden, er ontstaat meer verbinding, er is meer genieten. Bovendien versterkt het de therapeutische relatie." Westgeest vult aan: “Metaforisch samen het pad lopen.” De kracht van de natuur. “De natuur niet betrekken in onderwijs en in zorg is vooral een gemiste kans” zegt Westgeest. “Het eerste wat mensen zeggen als ze buiten in de natuur zijn is dat ze meer tot rust komen. De zintuigen openen zich. Bovendien zijn er in de natuur fractals, zichzelf herhalende patronen die ons rust geven, omdat we ze herkennen, instinctief. Wij zijn natuur. De natuur oordeelt niet, is compassievol, mensen voelen in de natuur dat ze OK zijn zoals ze zijn, dat ontspant.”

Alle soorten werkvormen kun je mee naar buiten nemen, alle vormen van therapie zijn ook buiten uit te voeren van ACT tot EMDR. Hoe je dat doet en welke voorbereiding je moet treffen? Je hoort het in deze podcastaflevering. Meer weten over de buitenpsychologen? Luister de podcast en kijk op www.debuitenpsychologen.nl

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.
Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht https://soundcloud.com/deloopbaancoach/de-buitenpsychologen 17 mei 2023