Junior Leraar

Van startbekwaam naar bekwaam leraarschap

Leraar zijn is een prachtig en ook veeleisend beroep. Een beroep waar je lerarenopleiding je op kan voorbereiden, maar je niet voor kan klaarstomen. Als startbekwaam leraar zul je je verder moeten ontwikkelen. Van startbekwaam naar volledig bekwaam, naar expert, naar specialist misschien. Als zij-instromer heb je vaak al volledige verantwoordelijkheid voor enkele klassen. Intussen moet je groeien naar het niveau startbekwaam.

'Krijg het in de vingers'

In deze film ziet u hoe twee startende docenten op een basisschool en in het voorgezet onderwijs aspecten van het beroep van leraar met hun coach bespreken.

Bekijk hoe Suzanne en Hendrieckje in gesprek met hun coach de dialoogkaarten 'Junior Leraar' gebruiken om zich van een startbekwame tot een bekwame leraar te ontwikkelen.

Van startbekwaam naar bekwaam

Die ontwikkeling naar startbekwaam (als je zij-instromer bent) of bekwaam gaat makkelijker en sneller als deze doelgericht is. Je ontwikkelt je gericht als er sprake is van een uitdagende leeromgeving op de school, van goede begeleiding, inspirerende collega’s, ruimte om te experimenteren, en toegang tot kennis en theorie die verdiept en uitdaagt.

In het project Juniorleraar Amsterdam hebben de Amsterdamse lerarenopleidingen en scholen in het po en vo samengewerkt aan zo’n inspirerende leer- en werkomgeving. Op deze website zijn de producten uit het project te vinden:

  • een box met dialoogkaarten
  • een digitale zelfscan
  • een assessment om je niveau ‘bekwaam’ (of startbekwaam, als je zij-instromer bent) vast te leggen en te vieren.

De werkwijze van Junior Leraar is verwant aan ander inductietrajecten, zoals Frisse Start .

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding 2 oktober 2019
Junior leraar