Studeren en tentamens

Om je goed voor te bereiden op tentamens biedt Studentenzaken trainingen aan zoals EHBO bij Tentamenstress en Timemanagement. Op deze pagina lees je daar meer over en vind je tips.

Wil je meer zelfvertrouwen opbouwen om meer resultaat te behalen? Deze workshop helpt om je studiestress te verminderen. Voor meer informatie ga je naar de website van EHBO bij Studiestress.

Praktisch

De laatste training van dit studiejaar vindt begin blok 4 plaats op dinsdag 12 mei van 14.00 – 16.30 uur. Is er geen plek meer? De studentendecaan kan je advies geven over eventuele andere mogelijkheden. Je kunt ook een e-mail sturen naar trainingensz@hva.nl.

In de Training Timemanagement nemen we je in twee uur tijd mee naar de ultieme studieplanning. Je krijgt een beter beeld van jezelf en je studiestijl. Je krijgt tips & tricks en natuurlijk ga je ook zelf aan de slag. Kijk op Timemanagement. voor meer informatie.

Praktisch

De training bestaat uit één bijeenkomst en wordt vier keer per studiejaar gegeven. Dit studiejaar zijn de trainingen helaas voorbij. De training wordt waarschijnlijk in het volgend studiejaar weer aangeboden. De aanmelding start vanaf half augustus 2020.

Is er geen plek meer? De studentendecaan geeft advies over eventuele andere mogelijkheden. Je kunt ook een e-mail sturen naar trainingensz@hva.nl.

Studenten aan de UvA en HvA en promovendi aan de UvA kunnen zich zonder verwijzing aanmelden voor een aantal gesprekken of een van de trainingen van de studentenpsychologen. Er is o.a. een training AD(H)D, een training omgaan met (studie)stress, faalangst en overmatig perfectionisme en een training angst voor presenteren.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Je zit bij je tentamen en staart naar de tentamenvragen: wat nu? Gebruik onderstaande tips voor een optimale aanpak van meerkeuzevragen.

Een paar adviezen vooraf

 • Lees altijd heel aandachtig en onderstreep kernwoorden in de vraag.
 • Denk niet te diep en te creatief na; de vragen zijn vaak niet bedoeld om je in de val te lokken.
 • Verbeter achteraf alleen na een nieuw inzicht, niet op basis van zenuwen of stress.
 • Zoek niet naar antwoordpatronen (tien keer achter elkaar B als antwoord kan gewoon).
 • Onthoud: het antwoord hoeft niet altijd 100% perfect te zijn, als het maar de beste optie is.
 • Blijf rustig als mensen eerder beginnen of al snel vertrekken. Ieder heeft een eigen tempo.

Tips tijdens de toets

 • Werk in drie rondes: eerst de makkelijke vragen, dan de moeilijkere en als laatste de lastigste.
 • Zoek sleutelwoorden uit de vraag. Bedenk vooraf wat je daarover weet.
 • Dek de antwoorden af en geef eerst je eigen antwoord. Vergelijk dat daarna met de opties.
 • Blijf rustig bij rotvragen. Analyseer goed wat ze willen weten.
 • Vragen met ontkenningen kunnen lastig zijn. Maak ze duidelijker door ze te herformuleren.
 • Als je het antwoord niet zo goed weet, streep dan de mogelijkheden een voor een weg.
 • Vul altijd iets in en controleer dat ook aan het eind.

Studerend lezen is meer dan je ogen over een tekst laten gaan en hopen dat je er iets van onthoudt. Het lezen van een tekst is geen doel op zich. Je leest een tekst juist om een ander doel te bereiken: nieuwe leerstof begrijpen of kunnen toepassen, en dat in je brein verweven met alles wat je al weet. Dat vraagt om een actieve denkhouding tijdens het leesproces: je leest en je denkt tegelijkertijd na over wat je leest.

Gebruik deze tips om slimmer te leren lezen.

Soms kun je niet alles alleen en heb je hulp nodig om het beste uit jezelf te halen. Wist je dat je bij de studentendecaan terecht kunt voor studieloopbaanadvies en begeleiding? Denk hierbij aan opgelopen studievertraging en persoonlijke problemen.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 13 oktober 2021