Schuld

Hier vind je antwoord op een aantal veelgestelde vragen over schuld. Wil je advies over een van deze onderwerpen of heb je een andere vraag, neem dan contact op met Het Juridisch Spreekuur.

Op deze pagina:

Bij gemeentelijke schuldhulpverlening worden oplossingen gezocht voor je schulden. Daarnaast worden de problemen aangepakt die ervoor zorgen dat je in de schulden bent beland. Daarom worden er diverse hulpverleners ingeschakeld die passen bij jepersoonlijke situatie. Schuldhulpverlening is er vooral op gericht dat je zelfstandig weer een financieel huishouden kan voeren. Dit wordt o.a. gedaan door het geven van cursussen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor gemeentelijke schuldhulpverlening van Amsterdam?

Je bent een inwoner van Amsterdam als je staat ingeschreven in het basisregister van Amsterdam.

Is schuldhulpverlening gratis?

Gemeentelijke schuldhulpverlening is gratis. In de gemeente Amsterdam zijn ook schuldhulpverleningsbureaus waarvoor betaald moet worden. Dit zijn commerciële schuldhulpverleners. Het is daarom belangrijk dat je goed onderzoekt of je gemeentelijke schuldhulpverlening krijgt of commerciële schuldhulpverlening.

De volgende organisatie bieden in Amsterdam gemeentelijke schuldhulpverlening aan: Combiwel, Civic-Amsterdam, Doras, Puur Zuid, Sezo en Madi Zuidoost.

Als je niet zeker weet of de hulp die je krijgt valt onder gemeentelijke schuldhulpverlening, dan kunt je contact met de medewerkers van HJS.

Kan ik geweigerd worden tot gemeentelijke schuldhulpverlening?

Dat kan, als je al eerder gebruik hebt gemaakt van gemeentelijke schuldhulpverlening of als je fraude hebt gepleegd ten opzichte van een bestuursorgaan. Ook kan de schuldhulp worden geweigerd als je je niet houdt aan je verplichtingen, zoals de medewerkingsplicht en inlichtingenplicht.

Wat kan ik doen als ik niet word toegelaten tot de gemeentelijke schuldhulpverlening?

Als je een afwijzing hebt gekregen dan kun je hier tegen in bezwaar gaan. De medewerkers van HJS kunnen je helpen om een bezwaarschrift op te stellen.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 25 januari 2022