Antenne Gooi en Vechtstreek

Trends in gebruik van alcohol, tabak, cannabis en andere drugs.

Antenne is een methode om ontwikkelingen in middelengebruik op de voet te volgen en nieuwe trends tijdig waar te kunnen nemen.

In Antenne Gooi en Vechtstreek wordt sinds 2017 jaarlijks het gebruik van alcohol, tabak, cannabis en andere drugs in de regio in kaart gebracht. Dat gebeurt op basis van een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve methoden: interviews met een panel van deskundigen, een survey (vragenlijsten) over middelengebruik bij wisselende doelgroepen en een analyse van uitslagen van de Hilversumse drugstestservice.

Antenne Gooi en Vechtstreek is het ‘zusje’ van Antenne Amsterdam, dat al sinds sinds 1993 trends op de hoofdstedelijke drugsmarkt volgt. Sinds 2019 is er ook een landelijke regiomonitor Antenne Nederland.

ANTENNE GOOI EN VECHTSTREEK 2021

In de panelstudie vertellen vijf professionals en twee jongeren over de leefwereld, vrijetijdsbesteding en middelengebruik in straat- en uitgaansgroepen in Gooi en Vechtstreek. Cijfers over middelengebruik zijn afkomstig van een survey onder mbo-studenten. Informatie over de aanbodzijde van de genotmiddelenmarkt in de regio komt van verhalen van de panelleden en cijfers over zuiverheid, dosering en prijzen van drugs die door gebruikers bij de Jellinek drugstestservice in Hilversum worden aangeboden.

In deze Antenne Gooi en Vechtstreek vertellen we over een jaar met twee gezichten, fors alcoholgebruik, soms zware rokers, zorgen over blowers, kleinschalige maar ernstige lachgasproblematiek, overige drugs vooral bij uitgaanders, en de Gooise drugsmarkt.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 9 januari 2023