Scheidsrechters tekort in het amateurvoetbal

Het aantal scheidsrechters in het amateurvoetbal neemt al jaren af. Dit komt onder andere door het toenemende verbale en soms fysieke geweld tegen scheidsrechters. Volgens de KNVB zijn er 32.000 wedstrijden per weekeinde en daarvan wordt 10% gefloten door KNVB-scheidsrechters. De overige wedstrijden moeten door clubscheidsrechters of vrijwilligers gefloten worden. Dit zorgt ervoor dat er vaak bij een amateurwedstrijd geen scheidsrechter aanwezig is.

Jochem, Remco en Sebastiaan willen aandacht vragen voor dit probleem, zodat er weer een toename in het aantal scheidsrechters komt en spelers zich meer bewust zijn van hun gedrag naar de scheidsrechter toe.

Er zijn op dit moment maar 3000 KNVB scheidsrechters en 27.000 clubscheidsrechters. Met 32.000 wedstrijden per weekeind is er minimaal een tekort van 2000 scheidsrechters. Daarbovenop komt dat scheidsrechters niet elk weekend kunnen fluiten of bijvoorbeeld plotseling ziek zijn. Tijdens ons vooronderzoek bij verschillende voetbalverenigingen, is naar boven gekomen dat het probleem zich vooral afspeelt bij de teams op een lager niveau. De KNVB deelt haar scheidsrechters eerst bij de selectieteams in en de overige teams krijgen een scheidsrechter van de club. Daarnaast hebben de voetbalverenigingen vaak bijvoorbeeld 3 clubscheidsrechters ter beschikking in het weekeind terwijl er dat weekeind 8 wedstrijden zijn die moeten worden gefloten door een scheidsrechter van de club. Wij schatten dat 1 op de 5 wedstrijden hierdoor geen scheidsrechter heeft.

Remco en Sebastiaan voetballen zelf en hebben hier bijna elk weekeind mee te maken. Vaak moet er een speler of een toeschouwer fluiten. Deze persoon heeft geen ervaring en geen kennis over het scheidsrechtervak en dit zorgt ervoor dat er soms verkeerde beslissingen worden genomen, waardoor er onnodige opstootjes kunnen ontstaan.

Om aandacht te generen voor dit probleem zijn de drie studenten op het idee gekomen om de eerste VAR langs de amateurvelden te introduceren als ludieke actie. In plaats van camera’s staan er 1 of 2 mensen langs de lijn die als “extra ogen” fungeren voor de scheidsrechter. Dit dient als extra hulpmiddel voor de scheids om de juiste beslissingen te maken net zoals dat gaat met de VAR in het professionele voetbal.

Het nieuwsblad in Huizen heeft dit opgepakt en heeft er een artikel over geschreven. Door dit artikel heeft NH-nieuws ons gemaild met de vraag of er een interview kon worden afgelegd om een artikel te schrijven voor de website. Het artikel stond minimaal drie dagen lang op de hoofdpagina van NH-nieuws. Er zou ook een reportage worden gemaakt door NH-nieuws voor op de tv-zender, helaas is dit niet doorgegaan omdat de wedstrijd werd afgelast. Desalniettemin heeft het artikel van nieuwsblad Huizen en NH-nieuws een bereik gegenereerd van minimaal 419.000 mensen.

Artikel in nieuwsblad Huizen.

Hoofdpagina NH-nieuws.

19 juli 2022