Theo Thijssen

Theodorus Johannes Thijssen 1879 (Amsterdam) – 1943 (Amsterdam)

Theodorus Johannes Thijssen start zijn carrière als onderwijzer op diverse Amsterdamse openbare lagere scholen. Hij heeft veel aandacht voor de leerling als individu, ongeacht zijn afkomst, en dat is vernieuwend in die tijd.

Ook is Thijssen mede-oprichter van De Nieuwe School; een tijdschrift met kritische artikelen over de gangbare onderwijsmethoden. Thijssen schrijft diverse boeken waarvan Kees de Jongen (1923) een van de bekendste is.

Het boek Kees de Jongen is Thijssens bekendste boek waarin de ‘zwembadpas’ wordt beschreven; voorover gebogen en zwaaiend met je armen, om je snel te kunnen verplaatsen. Het woord ‘zwembadpas’, verzonnen door Thijssen, is zelfs opgenomen in het woordenboek. Een ‘everseller’ en destijds enorm populair vanwege de hoofdpersoon die ‘een gewone jongen’ is.

In de jaren dertig is Thijssen voor de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) lid van de Tweede Kamer en van de Amsterdamse gemeenteraad.


TER NAGEDACHTENIS

‘Het natuurlijke vermogen van de mens is lief te hebben’, deze uitspraak van Thijssen staat op de plaquette, te vinden in de entree van het Theo Thijssenhuis. De plaquette is afkomstig van de Theo Thijssenschool in Velsen, gesloopt in 2017. De plaquette is ontworpen door Fred Carasso (1899-1969, hoogleraar aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht).

“Zijn kunstenaarshanden beitelden in Franse steen in het midden de figuur van Theo Thijssen met in zijn hand de ganzeveer als symbool van de schrijver. Thijssen richt zijn blik naar rechts naar een opstrevende jeugdfiguur, terwijl vogels het luchtruim doorklieven om de idee van vrijheid nog meer te accentueren. Links van hem staat een vrouwenfiguur, die haar ene hand beschermend uitstrekt over een kind en met haar andere hand Thijssen een krans toereikt. Rechts boven zijn aangebracht de woorden, waarmee Thijssen in October 1940 zijn inleiding besloot bij de Jubileum-uitgave van een drietal zijner romans: ‘Het natuurlijk vermogen van de mens is: lief te hebben.” Uit: Toespraak Piet Hoogland tijdens onthulling van één van de drie (?) plaquettes, 25 oktober 1947.

In Amsterdam zijn er nog meer memorabelen te vinden, zoals zijn beeld in de Jordaan.
In het geboortehuis van Thijssen, eveneens in de Jordaan, vind je nu het Theo Thijssen Museum.

Gebouw

In de jaren 70 wordt de Belastingdienst uitgebreid. Dat zat al in het Kohnstammhuis en ernaast verrijst het gebouw dat nu het Theo Thijssenhuis is. De twee gebouwen zijn met elkaar gekoppeld door een ‘luchtbrug’ (cut-out). Via de noordzijde is ook het Jakoba Mulderhuis, gebouwd in 2022, via het atrium verbonden.

Omgeving

Tot 1939 staat op de plaats van het Rhijnspoorplein het Weesperpoortstation met als bestemming Utrecht. Na sloop verrijst er het Kohnstammhuis en vervolgens het Theo Thijssenhuis. Het gedeelte waar het Jakoba Mulderhuis nu staat, ligt lange tijd braak met als uitzondering van een kleine transformatorcentrale.

Meer lezen

https://hvana.nl/lees/35721/terug-in-de-tijd-zo-zagen-de-hva-campussen-er-vroeger-uit

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 4 juli 2023