Marie Muller-Lulofs

Marie Geertruida Muller-Lulofs 1854 (Amsterdam) - Utrecht, 1954 (Utrecht).

Muller-Lulofs is de oprichtster van de eerste school voor maatschappelijk werk in Nederland, en een bekende spil in de sociaal liberale- en feministische beweging in Nederland.

Hoewel Muller-Lulofs zelf uit een welgestelde familie komt, heeft zij oog voor sociale kwesties, zoals het arbeidersvraagstuk en armenzorg.
Zij draagt bij wat ze kan, destijds voor vrouwen niet vanzelfsprekend. Ze richt tal van verenigingen en commissies op, waaronder een Maatschappij voor Volkshuisvesting, Vereeniging tot Verbetering van Armenzorg, richt een hulpbank tegen woekerrente richt op, start een kinderbibliotheek, naschoolse opvang en een volkshuishoudschool. Ze geeft cursussen en lezingen aan armbezoeksters en richt de opleiding voor maatschappelijk werk op (Opleidingsinrichting voor Sociale Arbeid).

Gebouw

Het gebouw staat op de plek waar een gedeelte van het oude Wibauthuis stond. In 2011 startte de bouw van het gebouw.

Ter nagedachtenis

Op 3 oktober 2013 werd het gebouw officieel geopend door de kleindochter van Marie Muller-Lulofs, Bregje Boonstra. in de entree hangt haar portret, met haar volgende quote:

"Kracht, die straalt en sterkt, fier maakt en vrij, volhardt tot het einde, op 't eens gekozen doel afgaat met onbezweken moed."

Omgeving

Op deze plek stond (een gedeelte van) het oude Wibauthuis en daarvoor de (bij-)gebouwen van het Weesperpoortstation, het eindpunt van de Rhijnspoorlijn naar Duitsland.

Meer lezen

Het (oude) Wibauthuis: ‘lelijkste gebouw van de stad’ of monumentaal? - HvanA

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 6 september 2023