Floor Wibaut

Floor Marinus Wibaut 1859 (Vlissingen) - 1936 (Amsterdam)

Wibaut zet zich als wethouder van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) in voor de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam. Hij laat veel woningen bouwen en verbetert zo de sociale leefomstandigheden in de stad. Door zijn inspanningen voor volkshuisvesting wordt de leus ‘Wie bouwt? Wibaut!’ bekend. Door zijn grote invloed krijgt hij de bijnaam ‘De Onderkoning van Amsterdam’.

Gebouw

In het voormalige Wibauthuis, gebouwd in de jaren zestig, zaten de gemeentediensten Bouw- en Woningtoezicht, de Woningdienst en Publieke Werken. De gemeente verliet het gebouw in de jaren negentig. In 2007 werd het gesloopt. Het werd vaak bestempeld als het lelijkste gebouw in de lelijkste straat van Amsterdam. Op de plek van het vroegere Wibauthuis verrijst in 2015 het nieuwe Wibauthuis en het Muller Lulofshuis.

Nagedachtenis

In het Wibauthuis hangt in de entree een mozaïek van twee bij tweeënhalve meter en meer dan duizend glasstukjes van Wibauts portret, gemaakt door Mosaic Affairs en kunstenaar Siomara van Eer. Het eerste steentje hiervan is gelegd tijdens de officiële opening van het Wibauthuis op 8 oktober 2015 door locoburgemeester Pieter Litjens en Mirte Wibaut, de achter-achterkleindochter van Floor Wibaut.

Het bronzen standbeeld van Wibaut, dat staat op de middenstrook van de Wibautstraat, is gemaakt in 1967 door beeldhouwer Han Wezelaar.

Meer lezen

Over het (voormalige) gebouw
Over het mozaieken kunstwerk

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 28 juni 2023