Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Dirk is afgestudeerd aan de opleiding

Ervaar de opleiding

'Aan data alleen heb je niet zoveel; het gaat om de inzichten die het je biedt'

Dirk is sinds 2018 afgestudeerd in Toegepaste Wiskunde en werkt nu als investment analist bij Urban Industrial.

Kun je iets vertellen over je huidige functie en werkgever?

“Ik werk bij Urban Industrial. Dat is een relatief klein bedrijf dat opslagruimte en productieruimte verhuurt. Mijn taak is om hier een nieuwe datastructuur op te zetten zodat we meer data-gedreven kunnen werken. Voor ons is het belangrijk om scherpe analyses en voorspellingen te kunnen maken, zodat we weten wat we kunnen verwachten van onze klanten. Mijn taak is om die datavoorziening te optimaliseren, zodat we eenvoudiger over meer data kunnen beschikken.

Nu we die data hebben, kunnen we elk kwartaal zien hoe de portefeuille ervoor staat. We bekijken hoe we de waarde in moeten schatten én hoe we de toekomst kunnen inschatten op basis van de marktinformatie. Daar komt best veel wiskunde en financiële wiskunde bij kijken. Vooral als het gaat om modellen maken en voorspellingen doen. Ook gebruiken we die data als het gaat om nieuwe aankopen.”

Werk je hier al sinds je afstuderen?

“Nee, na mijn opleiding, een jaar of drie geleden, ben ik eerst begonnen bij KLM. Ik had daar mijn afstudeerstage gedaan en kon daarna aan de slag als data-analist. Ik werkte op een operationele afdeling. Daar deden we de afhandeling van de vliegtuigen en dan werk je samen met zo'n tien verschillende afdelingen. Je moet dan denken aan afdelingen die vracht afhandelen, schoonmaken, catering, tanken, onderhoud en controle van onderdelen, noem maar op. Wij analyseerden deze processen en probeerden die te optimaliseren op basis van beschikbare data. Samen zorg je dan dat een vliegtuig zo snel en efficiënt mogelijk klaar is voor de volgende vlucht.”

Heb je in je huidige baan veel aan de kennis uit je opleiding?

“Jazeker. Het belangrijkste is misschien wel de manier van nadenken. Op de HvA heb ik geleerd analytisch te denken en verbanden te zien in het grotere plaatje. Ook het snel begrijpen van cijfers is belangrijk om echt een meerwaarde in mijn bedrijf te bieden. Misschien dat ik niet alle vakken dagelijks gebruik, maar ze helpen me wel bij de manier van redeneren.

Ook de projecten die je op de HvA doet, zijn erg leuk en nuttig. Samenwerken, taken verdelen en presenteren; dat zijn zaken die ik nu in de praktijk goed kan gebruiken. Door mijn opleiding kan ik nu goed gestructureerd werken. Ik kan processen inzichtelijk maken en vervolgens zien waar we winst kunnen halen op basis van efficiëncy.”

Kun je een voorbeeld geven van zo'n project?

“Ja, we hebben een leuk project gedaan voor de Gemeente Amsterdam. Daarbij moesten we onderzoeken hoe laadpalen voor elektrische auto's optimaal geplaatst konden worden. Dus kijken hoe iedereen toegang kan hebben tot een laadpaal, maar ook zorgen dat er niet teveel zijn. Bij zo'n opdracht kon je de kennis en tools die je leerde in de opleiding goed toepassen.”