Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Sociaal Juridische Dienstverlening

Iets voor jou?

Wil je mensen helpen bij het oplossen van sociaal-juridische problemen en ben je maatschappelijk betrokken? Kies dan voor de deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan de HvA.

Schrijf je in
Studenten en docenten aan het woord

Begin jij na de zomer met Sociaal Juridische Dienstverlening in deeltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het op de Sterk van Startpagina

Dit ga je doen

Een studiejaar bestaat uit 4 blokken met verschillende onderwijsvormen zoals werkcolleges, individuele begeleiding en trainingen. Je leert hoe je een brug slaat tussen de mens en het recht. Het recht komt aan bod rondom thema's als Arbeid en Inkomen en Criminaliteit en Veiligheid. Daarnaast besteed je veel tijd aan communicatieve vaardigheden en leren in de praktijk.

Video toevoegen of verwijderen
Relevante werkplek

De combinatie van leren en werken vormt de kern van het onderwijsprogramma. Je past je kennis uit de opleiding toe op de werkvloer. Omgekeerd breng je situaties uit de praktijk mee naar de lessen. Daarom is het belangrijk dat je tijdens de opleiding beschikt over een relevante werkplek (betaald of onbetaald) waar je sociaal-juridische werkzaamheden verricht voor een aantal uur per week.

Jaar 1

Jaar 1 vormt de basis van de opleiding. Je oriënteert je op het werkveld en krijgt een inleiding in het recht. Daarnaast volg je vakken zoals methodisch handelen, gespreksvoering: weerstand en advies en juridische vaardigheden. Ook werk je 8 uur in de praktijk en maak je op basis daarvan jouw portfolio.

Jaar 2, 3 en 4

De opleiding is opgebouwd volgens de major-minorstructuur. In de major – het basisprogramma van 3,5 jaar – word je opgeleid tot SJD professional. In het 2e en 3e jaar werk je 12 uur in de praktijk. De minor is een keuzeprogramma van een half jaar dat je volgt in jaar 4 van de opleiding.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij de deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening heb je 12 contacturen per week in het 1e studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 28 uur per week aan zelfstudie en het werken op jouw relevante werkplek.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 400 in het 1e studiejaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Sociaal Juridische Dienstverlening aan de HvA?

  • Kleine klassen met voldoende aandacht en begeleiding voor iedere student.
  • Wisselwerking tussen opleiding en praktijk waarmee je het maximale uit je studie haalt.
  • Elke week les op woensdagavond en donderdag voor de vaste onderdelen van het studieprogramma. Zo stem je je opleiding makkelijker af met je werk en privé-leven.

Voor wie?

  • Je bent maatschappelijk betrokken.
  • Je hebt gevoel voor rechtvaardigheid.
  • Je kunt je goed uitdrukken, in woord en geschrift.