Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-Verpleegkunde

Honours Programme Critical Care

Het Honours Programme Critical Care (HCC) is een versneld programma gericht op de acute en intensieve zorg in ziekenhuizen. Je wordt voorbereid om na de opleiding tot hbo-verpleegkundige de master Critical Care of een specialisatie in de acute of intensieve zorg te volgen.

Honours Programme Critical Care (HCC) - Iets voor jou?

  • Je wilt als verpleegkundige in een ziekenhuis werken op een gespecialiseerde afdeling waar de intensieve of acute zorg centraal staat. Denk aan de intensive care, de spoedeisende hulp of de hartbewaking.
  • Je wilt in de toekomst de master Crtical Care volgen.Je bent gemotiveerd om een uitdagender en zwaarder programma te volgen.
  • Je hebt een havo-diploma met bij voorkeur een gemiddeld eindcijfer van een 8,0 of hoger, of een vwo-diploma.

Opbouw studieprogramma

Het programma duurt 3,5 jaar, een half jaar korter dan de voltijd HBO-Verpleegkunde opleiding. De hoeveelheid lesstof en stages zijn vergelijkbaar, maar van een hoger niveau ondanks de kortere duur. Het Honours Programma richt zich op doorzetters die niet bang zijn voor complexere leerstof, verantwoordelijkheid nemen en goed en zelfstandig kunnen studeren. 

Stages

De kroon op het programma zijn de stages op diverse gespecialiseerde afdelingen. Vooral in de laatste fase werk je al aan de kennis, vaardigheden en houding die goed van pas komen als je later kiest voor de master Critical Care of een verpleegkundige vervolgopleiding. Je loopt de laatste periode van het honoursprogramma dan ook stage op een afdeling als de intensive care, medium care, spoedeisende hulp, recovery of de coronaire care unit.

Toelatingseisen

Het eerste jaar op de opleiding volg je het gewone HBO-Verpleegkunde voltijdprogramma (60 studiepunten). Daarnaast volg je aanvullend extra cursussen voor het Honours Programma (10 HCC-studiepunten). Heb je aan het einde van de propedeuse 60 studiepunten én 10 van de 10 HCC-studiepunten? Dan kun je toegelaten worden tot het honoursprogramma dat in jaar 2 start.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van stageplaatsen kunnen momenteel maximaal 21 studenten dit programma volgen vanaf jaar 2. Dit aantal kan bijgesteld worden op basis van het aantal beschikbare stageplekken. Als er meer studenten zijn dan beschikbare opleidingsplaatsen, dan mogen studenten met het hoogst gemiddelde cijfer van de 10 HHC-punten door. Als studenten gelijk eindigen, organiseert de opleiding een loting. 

Inschrijven

Studenten die in het eerste jaar de aanvullende HCC-cursussen volgen, zitten zoveel mogelijk bij elkaar in de lesgroep(en). Wil je geplaatst worden in deze lesgroep(en)? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Schrijf je uiterlijk 15 augustus 2023 in voor de voltijdopleiding HBO-Verpleegkunde in Studielink en doorloop de inschrijfprocedure, deze bestaat onder andere uit deelname aan de verplichte studiekeuzecheck.
  2. Zodra je je hebt ingeschreven voor de opleiding vul je het aanmeldformulier in. Je kunt je niet aanmelden voor het HCC-programma voordat je je hebt ingeschreven voor de opleiding in Studielink. 

Vragen?

Tijdens de open dagen kun je meer informatie krijgen over het HCC-programma. Vragen over het programma kun je ook per e-mail sturen naar Jeppe de Jeu via w.j.de.jeu@hva.nl.