Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Stefan vertelt over zijn app voor de Apple Watch

'Software schrijven, testen op het apparaat. Dingen maken daar houd ik van.'

Stefan de Kraker foto testimonial

'Werken met nieuwe technieken én software is voor mij de ideale combinatie.'

Er zelf energie in steken 

Het mbo ging me goed af, verder studeren was dus een logische stap. De werkdruk bij HBO-ICT lag wel gelijk hoger, maar de opdrachten die ik kreeg waren in lijn met wat ik was gewend. Iedere week nieuwe stukken theorie eigen maken, het tempo zat er direct goed in. Ik ben iemand die vrij zelfstandig werkt, maar docenten staan hier ook altijd klaar om je te helpen als je vastloopt. Je moet alleen wel de juiste vragen stellen, duidelijk aangeven waar je moeite mee hebt en wat je al hebt geprobeerd. Niet zomaar zeggen dat je ‘er niks van snapt’, maar laten zien dat je er zelf ook energie in hebt gestoken. Dan kan iemand je gericht helpen en leer je er ook wat van.

De app die Stefan heeft gebouwd

Samen werken is key 

Je werkt hier veel samen in projectgroepen, dus je kunt ook terugvallen op je medestudenten. Binnen een groep ben ik iemand die dingen realiseert. Dat komt vanuit de tijd dat ik nog op het mbo zat. Dingen maken, daar houd ik van. Ik neem graag het voortouw als er iets opgeleverd moet worden. Stiekem werk ik het liefste in mijn eentje, maar om verder te komen is samenwerken key. En mijn teamgenoten zijn ook echt mijn vrienden geworden.  

 

Sleutelen achter een computer 

Binnen de minor Mobile Development leer je apps ontwikkelen. Ik had al eens een monitor gebouwd waarop de koers van Bitcoin werd getoond, nu moest het iets worden voor de smartwatch. Software schrijven, testen op het apparaat, ik vind het heerlijk om een beetje mijn eigen ding te doen en te rommelen. Ik kom uit de technische hoek en had niet verwacht dat ik het ontwerpen en programmeren zo leuk zou vinden. Eigenlijk is het nog steeds sleutelen, maar dan achter een computer in plaats van in een garage. En een enthousiaste docent coacht me hierbij. Het idee is dat de app uiteindelijk in de App Store komt, en dat ik een betaalde versie kan aanbieden die extra functionaliteiten en informatie biedt.  

  

Zelf voor de klas 

Sinds dit jaar ben ik betrokken bij FemIT, een netwerk dat zich inzet voor meer vrouwen in de ICT. Daar ben ik een beetje ingerold en nu organiseer ik evenementen waarbij leden elkaar ontmoeten. Ik vind het goed wat ze doen, dat steun ik met alle liefde. Wat ik óók heel leuk vind: lesgeven. Ik ben nu betrokken bij het vak infrastructuur en de minor Mobile Development. In die rol heb ik al een hoop studenten en ICT-problemen voorbij zien komen. Ik vind voor de klas staan het zelfs zó leuk dat ik docent wil worden. Maar eerst afstuderen. Ik hoop een stageplek te vinden waar ik kan spelen met techniek én software. Dat is voor mij de ultieme combinatie.