Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Wil je anderen ondersteunen bij hun eigen herstelproces? Wil je herstelondersteunend werken nog beter op de kaart zetten in je organisatie? Tijdens de deeltijdopleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn ontwikkel, verdiep en vergroot je je eigen capaciteiten.

Schrijf je in
Studeren naast je werk? Eddy is ervaringsdeskundige

Samenwerking met KWF: Volg de opleiding ervaringsdeskundig professional en zet jouw ervaring met kanker in om anderen te helpen.

Lees meer over deze samenwerking

Dit ga je doen

De combinatie van leren en werken vormt de kern van het onderwijsprogramma. Je past kennis en vaardigheden uit de opleiding toe op de werkvloer en je brengt situaties uit de praktijk mee naar de lessen. Zo ontstaat een wisselwerking tussen studie en praktijk waarmee je het maximale uit je opleiding haalt.

Jaar 1

In jaar 1 leer je de basis die je nodig hebt om te werken als ervaringsdeskundige. Je krijgt bijvoorbeeld vakken als Ondersteuning bij Individuele Herstelprocessen en Inrichten van Herstelondersteunende Zorg.

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je de kennis die je in het 1e jaar hebt opgedaan. Daarnaast kun je een of meer verdiepende of verbredende keuzemodules volgen.

Bekijk het studieprogramma

Wat is een Associate degree?

Met een Associate degree (Ad) haal je in 2 jaar een hbo-diploma. Praktijkgericht, veel begeleiding en met actuele praktijkopdrachten van bedrijven in en om Amsterdam.

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je kunt tot deze opleiding worden toegelaten als je zelf ervaring hebt met levensontwrichtende situaties en een relevante werkplek hebt bij een zorg- of welzijnsinstelling. Daarnaast heb je een mbo-4, havo- of vwo-diploma. Voldoe je niet aan de diploma-eisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

20 uur per week

Bij deze opleiding heb je 8 contacturen per week in het 1e studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 12 uur per week aan projecten, onderzoek en opdrachten en het voorbereiden op lessen en tentamens. Buiten deze uren werk je minimaal 16 uur per week als ervaringsdeskundige bij een zorg- of welzijnsinstelling (betaald of onbetaald).

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het collegegeld rekening met aanvullende kosten voor boeken, readers en vakmaterialen.

Lees meer over studiekosten

Waarom Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn bij de HvA?

  • Je krijgt les van een team professionele docenten met ruime ervaring in de praktijk.
  • Er is veel aandacht voor praktijkervaringen en persoonlijke begeleiding.
  • De opleiding werkt samen met het werkveld in de regio Amsterdam.

Voor wie

  • Je hebt zelf ervaring als cliënt met de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, jeugdzorg, maatschappelijke opvang of andere zorg- en welzijnsinstellingen. Of je hebt zelf te maken (gehad) met armoede of met een ziekte zoals kanker, MS of reuma.
  • Je bent werkzaam als ervaringswerker (betaald of onbetaald) bij een zorg- of welzijnsinstelling en wilt daar theorie en vaardigheden toepassen in praktijkopdrachten.
  • Je wilt aan de slag als professional om met jouw ervaring en de kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens de opleiding anderen te ondersteunen in hun herstelproces.
  • Je levert een bijdrage aan het beleid van de instelling waar je werkzaam bent.