Oefentherapie

Opleiding tot Oefentherapeut. Bachelor, voltijd

Als bewegingsklachten en blessures aanhouden kan dit te maken hebben met de manier waarop iemand beweegt of zijn leefstijl. De oefentherapeut coacht mensen die te maken hebben met terugkerende fysieke en mentale klachten en helpt hen het plezier in dagelijks bewegen terug te krijgen.

Over de meeste bewegingen en houdingen denk je helemaal niet na; je maakt ze automatisch. Maar sommige gewoontes zijn niet gezond voor je en veroorzaken klachten zoals rug-, nek- of schouderpijn. Ook stress en ziekten als reuma, parkinson en astma kunnen meer klachten opleveren als mensen minder of anders gaan bewegen. Als oefentherapeut ben je een expert in bewegen en gedrag: je coacht mensen in dagelijks bewegen naar een gezonde leefstijl.

Interprofessionele Paramedische Zorg

Als je oefentherapeut wilt worden doe je dit bij de HvA via Interprofessionele Paramedische Zorg. In dit nieuwe onderwijsaanbod ga je aan de hand van vraagstukken van échte opdrachtgevers in een team aan de slag met kennis en vaardigheden uit de paramedische vakgebieden oefentherapie, ergotherapie en fysiotherapie. Daarnaast leer je hoe je mensen kunt coachen, goed samenwerkt met andere professionals en hoe je zorgtechnologie inzet.

Wat ga je leren?

Gedragsverandering wordt jouw expertise als paramedische zorgprofessional. Tijdens IPZ volg je gedurende vier jaar een breed en innovatief programma. Vanaf het tweede halfjaar in jaar 2 ga je je verdiepen in de oefentherapie en het werken als oefentherapeut. Je volgt dan nog steeds het brede programma, maar gaat ook specialiseren. Dit doe je onder andere door in jaar 3 een minor te volgen en een oefentherapeutische stage te lopen, zodat je eind jaar 4 kunt afstuderen als oefentherapeut.

Lees meer over het studieprogramma IPZ

Beroepsmogelijkheden

Na afronding van IPZ ben je in staat samen te werken met anderen en zorg te verlenen daar waar die nodig is: in de wijk of bij iemand thuis. Heb je tijdens IPZ gekozen om af te studeren als oefentherapeut? Dan heb je na afstuderen verschillende beroepsmogelijkheden; je kunt gaan werken als kinderoefentherapeut, bekkenoefentherapeut, psychosomatisch oefentherapeut (behandelt ook psychische klachten), revalidatie oefentherapeut of geriatrie oefentherapeut. Je komt als oefentherapeut dus in aanraking met veel verschillende doelgroepen; kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Lees meer over de beroepsmogelijkheden na IPZ

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt toegelaten tot IPZ met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen, wel een aanbeveling: het vak Biologie. Daarnaast is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht om te mogen starten met de opleiding.

Lees meer over de toelatingseisen voor IPZ

Wanneer en hoe schrijf je je in?

Voor het studiejaar 2022-2023 kun je je vanaf 1 oktober 2021 tot uiterlijk 1 mei 2022 inschrijven. Na inschrijving via Studielink ontvang je een uitnodiging voor de verplichte studiekeuzecheck.

Lees meer over inschrijven voor IPZ
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid