Hogeschool van Amsterdam

Na je opleiding

Oefentherapie

Als oefentherapeut help je mensen bij het zelfstandig oplossen of verminderen van mentale en fysieke klachten. Je leert hen hun manier van bewegen en gedrag te veranderen. Jouw belangrijkste doel als oefentherapeut is ervoor zorgen dat jouw cliënten weer met plezier kunnen bewegen.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

TITEL EN DIPLOMA

Na het afronden van de opleiding Oefentherapie ontvang je het diploma Opleiding tot Oefentherapeut. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.

Daarnaast geeft het diploma je het recht om de wettelijke beschermde titel “Oefentherapeut” te gebruiken. Lees meer over titelbescherming Oefentherapeut .

Beroepsmogelijkheden

Mensen die vaak een beroep doen op een oefentherapeut zijn o.a. zwangere vrouwen, mensen met nek – of rugklachten, mensen met slaapproblemen, kinderen met ontwikkelingsproblemen , ouderen met problemen met dagelijks bewegen, en mensen met een fysiek zwaar of eenzijdig beroepen zoals horecamedewerkers, kantoormedewerkers, tandartsen, (prof)sporters, dansers en muzikanten.

Als oefentherapeut heb je na afstuderen tal van mogelijkheden. Je kunt gaan werken als kindertherapeut, bekkenoefentherapeut , psychosomatisch therapeut (behandelt ook psychische klachten) of revalidatietherapeut voor ouderen. Je werkt met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Je kunt je eigen praktijk starten, of je als zelfstandige vestigen in het gezondheidscentrum. Je kunt gaan werken in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis. Ook kun je bij een bedrijf gaan werken om te adviseren over gezond blijven werken.

Specialiseren

Je hebt de mogelijkheid je te specialiseren in het werken met specifieke doelgroepen. Bijvoorbeeld met behulp van een van de afstudeerrichtingen. Maar ook binnen het werkveld zijn er genoeg mogelijkheden om je te specialiseren.

Aron Maij - Alumnus Oefentherapie - interview Intraverte

Wat zo mooi aan dit werk is dat kinderen midden in hun ontwikkeling zitten. Je kan dus veel bereiken en hen als kinderoefentherapeut handvatten meegeven voor de toekomst.

Lees verder

Verder studeren

Wil je na je opleiding Oefentherapie verder studeren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt een hbo- of wo-master volgen op het gebied van oefentherapie, sport, psychosomatiek, chronische ziekten, of geriatrie. De opleiding Oefentherapie sluit goed aan op universitaire studies zoals bijvoorbeeld Bewegingswetenschappen en Gezondheidswetenschappen. Tijdens de bachelor Oefentherapie kun je de minor Voorbereiding Master Human Movement Sciences (VU) volgen om na je bachelor direct te kunnen starten met een master Bewegingswetenschappen.

Bij - en nascholing

Naast mogelijkheden om verder te studeren, zoals het volgen van een master, kun je ook post-hbo cursussen volgen om je verder te specialiseren tot bijvoorbeeld kinderoefentherapeut. Daarnaast biedt de HvA veel nascholingsactiviteiten die ook nodig zijn om je kwaliteitsregistratie te behouden als oefentherapeut. Kortom het is een vak waarin je je altijd zal blijven ontwikkelen. De beroepsvereniging speelt daarin een grote rol.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 26 augustus 2021