Maritiem Officier

Bachelor, voltijd

De Hogere Zeevaartschool van Amsterdam leidt je op tot stuurman of werktuigkundige. Tijdens deze vierjarige bachelor leer je om zelfstandig aan boord van zeeschepen te functioneren en om een schip in bedrijf te houden en te exploiteren. Ben jij avontuurlijk, vindingrijk en heb je geen negen-tot-vijf-mentaliteit? Dan is deze opleiding misschien wel iets voor jou!

Kies Hogere Zeevaartschool bij de hva en:

  • studeer naast het makkelijk bereikbare Amstelstation.
  • studeer samen met studenten van andere technische hbo-opleidingen en deel faciliteiten.
  • studeer in Amsterdam, de vierde haven van Europa in overslag van goederen. Daarnaast is de haven van Amsterdam een belangrijke logistiek knooppunt voor de Offshore windindustrie en de locatie voor grote scheepswerven. De haven is een belangrijke aanloophaven voor cruise schepen.
  • kies voor een opleiding die nauw samenwerkt met:
    • rederijen zoals Spliethoff, Wagenborg, Jumbo Shipping, Holland America Line en Anthony Veder.
    • andere opleidingen op het gebied van zeevaart, maritieme techniek en logistiek.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding leer je de maritieme vaardigheden waarmee je een container- of cruiseschip veilig en snel op de plaats van bestemming brengt. De eerste 2,5 jaar richt je je zowel op de nautische (navigatie en zeemanschap) als de technische (scheepswerktuigkunde en elektrotechniek) aspecten van het vak. Daarna doe je een stage en kies je je afstudeerrichting: Stuurman (vooral nautisch) of Scheepswerktuigkundige (vooral technisch). Tijdens je opleiding heb je bovendien 360 verplichte vaardagen.

Bekijk het studieprogramma

Wat word je met de opleiding?

Er is momenteel veel vraag naar maritiem officieren aan boord van schepen in Nederland en in het buitenland. Ook na een loopbaan op zee zijn er veel mogelijkheden voor (ex)zeevarenden zowel binnen als buiten de maritieme wereld, bijvoorbeeld loods of hoofd technische dienst bij energiecentrales.

Bekijk de mogelijkheden

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma, een mbo-diploma op niveau 4 of een gelijkwaardig bevonden diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen voor havo en vwo. Bekijk hier welke extra vakken nodig zijn. Naast deze toelatingseisen moet je ook drie medische keuringen (gezondheid, ogen en oren) ondergaan om te worden toegelaten tot de opleiding.

Bekijk de toelatingseisen

Wanneer en hoe schrijf je je in?

Schrijf je uiterlijk op 1 mei in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD neemt ca. 3 werkdagen in beslag. Na inschrijving is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Je wordt hiervoor door de opleiding uitgenodigd en krijgt een studiekeuzeadvies.

Schrijf je in
Gepubliceerd door  Faculteit Techniek