Hogeschool van Amsterdam

Maritiem Officier

Bachelor, voltijd

Tijdens de vierjarige opleiding Maritiem Officier aan de Hogere Zeevaartschool, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam, leer je om zelfstandig aan boord van zeeschepen te functioneren en om een schip in bedrijf te houden en te exploiteren.

kies maritiem officier bij de hva en:

 • studeer naast het makkelijk bereikbare Amstelstation.
 • studeer samen met studenten van andere technische hbo-opleidingen en deel faciliteiten.
 • studeer in Amsterdam. Aanloophaven voor cruiseschepen en locatie van grote scheepswerven.
 • kies voor een opleiding die nauw samenwerkt met:
  • rederijen zoals Holland America Line, Spliethoff, Wagenborg en Anthony Veder.
  • andere opleidingen op het gebied van zeevaart, maritieme techniek en logistiek.
    

Voor wie?

 • Je hebt geen negen-tot-vijf-mentaliteit en bent flexibel (schepen varen 24 uur per dag).
 • Je bent avontuurlijk.
 • Je bent zelfstandig en vindingrijk (op een schip moet je alles zelf oplossen).

Tijdens de propedeuse oriënteer je je op het maritieme werkveld en de verschillende vakgebieden. De eerste 2,5 jaar van je studie – inclusief je eerste zeestage - richt je je op zowel nautische als technische aspecten van het varen. Na 2,5 jaar kies je voor een afstudeerrichting: Stuurman (vooral nautisch) of Scheepswerktuigkundige (vooral technisch). Zo leer je in het eerste en tweede jaar - naast de theorie - praktische vaardigheden op ons eigen opleidingsschip de Gyrinus, waaronder manoeuvreren en navigeren. Daarnaast hebben we simulatoren voor o.a. brug en machinekamer. Ook vaar je een keer mee met de Stena Line. In het derde en vierde jaar doe je een zeestage, twee keer vijf maanden aan boord van een schip. Zo krijg je een goed beeld van je toekomstige beroep. Tijdens je eerste zeestage in het derde jaar voer je aan boord opdrachten uit op zowel nautisch als technisch gebied. Na deze stage kies je een afstudeerrichting en verdiep je je in de tweede helft van dit jaar in de gekozen richting. In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor. De tweede helft van dit jaar doe je weer een zeestage. Nu krijg je opdrachten, waarbij je zelfstandig een vraag of probleem op nautisch óf technisch gebied – afhankelijk van je gekozen afstudeerrichting - analyseert en advies uitbrengt. Ter afronding van je studie vindt een eindgesprek plaats. Voor ambitieuze studenten, die extra uitdaging willen, is er een aanvullend onderwijsprogramma.

Lees meer

Bij deze opleiding heb je minimaal 25 contacturen per week in het eerste studiejaar. Een studiejaar bevat 42 lesweken per jaar. Een contactuur is een onderwijsuur (van 50 minuten) waarbij een docent aanwezig is.

Lees meer

Als afgestudeerde kun je bijvoorbeeld werken op een vrachtschip, tanker, containerschip of een luxe cruiseschip. Wil je na een aantal jaren varen liever aan de wal werken? Er zijn mogelijkheden genoeg. Je kunt bijvoorbeeld reizen van vrachtschepen plannen of technische problemen oplossen.

Lees meer

Je wordt tot deze studie toegelaten met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma. Daarnaast gelden er aanvullende eisen voor deze opleiding. Aanvullende eisen staan in het toelatingsschema.

Lees meer

Schrijf je uiterlijk op 1 mei 2020 in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD neemt ca. 5 werkdagen in beslag. Na inschrijving is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Je wordt hiervoor door de opleiding uitgenodigd en krijgt een studiekeuzeadvies.

Lees meer
Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Faculteit Techniek