Hogeschool van Amsterdam

Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn

Associate degree, deeltijd

Wil je anderen ondersteunen bij hun eigen herstelproces? Wil je herstelondersteunend werken nog beter op de kaart zetten in je organisatie? Tijdens de deeltijdopleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn ontwikkel, verdiep en vergroot je je eigen capaciteiten.

Studeren naast je werk? Eddy en Henrike vertellen hun ervaringen!

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Voor wie?

  • Je hebt zelf ervaring als cliënt met de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, maatschappelijke opvang of andere zorg- en welzijnsinstellingen.
  • Je werkt als ervaringswerker bij een zorg- of welzijnsinstelling en wilt daar theorie en vaardigheden toepassen in praktijkopdrachten.
  • Je wilt aan de slag als professional om met jouw ervaring en de kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens de opleiding anderen te helpen in hun herstelproces.

Waarom bij de HvA?

Volg je de Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn aan de Hogeschool van Amsterdam, dan ben je verzekerd van:

  • een team professionele docenten met ruime ervaring in de praktijk
  • veel aandacht voor praktijkervaringen en persoonlijke begeleiding
  • samenwerking met het werkveld in de metropoolregio Amsterdam

Wat houdt de opleiding in?

Tijdens de opleiding leer je hoe je individuen en groepen kunt ondersteunen bij hun herstelproces, maar ook hoe je herstelondersteunende zorg en welzijn inricht en maatschappelijke kansen creëert. Het gereedschap dat je daarvoor aangereikt krijgt, is kennis over herstelbevorderende methoden, empowerment, stigma, werken in teams en organisatie, en gespreksmethoden. Aansluiten bij de ander met een optimistische, krachtgerichte en verbindende houding is essentieel. Omdat het beroep van ervaringsdeskundige vrij nieuw is, besteden we ook aandacht aan je positie in de organisatie. De combinatie van leren en werken vormt de kern van het onderwijs. Je past kennis en vaardigheden uit de opleiding toe op de werkvloer en je brengt situaties uit de praktijk mee naar de lessen. Zo ontstaat een wisselwerking tussen studie en praktijk waarmee je het maximale uit je opleiding kunt halen.

Bekijk studieprogramma AD EZW

Wat word je met de opleiding?

Als afgestudeerde ben je deskundig op het gebied van herstelondersteunende zorg en welzijn vanuit ervaringsdeskundigheid. Je werkt bijvoorbeeld in een herstelacademie, in Flexible Assertive Community Treatment (FAC-T)-teams of in beschermde woonvormen.

Beroepen en werkveld

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een mbo-4, havo- of vwo-diploma. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek.

Bekijk de toelatingseisen voor AD EZW

Wanneer en hoe schrijf je je in?

Schrijf je bij voorkeur voor 1 mei 2022, maar uiterlijk op 31 augustus 2022 in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD neemt minimaal 3 werkdagen in beslag. Na inschrijving ontvang je van de opleiding een uitnodiging voor een studiekeuzecheck.

Lees meer over inschrijven
Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht