Hogeschool van Amsterdam

Ergotherapie

Opleiding voor Ergotherapie. Bachelor, voltijd

Wil jij leren hoe je mensen met klachten kunt helpen om de dagelijkse dingen zelf te blijven doen? Als ergotherapeut ondersteun je mensen met lichamelijke of psychische klachten om dagelijkse activiteiten uit te voeren die zij belangrijk vinden, zoals sport, werken, spelen, koken of studeren. Daarbij kijk je vooral naar wat iemand nog wél kan en niet zozeer naar wat iemand niet kan.

Een jonge vrouw heeft na een val van de trap beide polsen gebroken. Hoe poetst zij ’s morgens haar tanden? Een meneer van zeventig heeft last van vermoeidheid als gevolg van hersenletsel na een beroerte. Waar haalt hij de energie vandaan om zijn boodschappen te doen? Een meisje van 10 jaar oud heeft problemen bij het schrijven. Hoe kan zij toch goed meekomen met de rest van de groep op school? Deze en vergelijkbare vragen kom je tegen als je bent opgeleid tot ergotherapeut. Je kunt hierbij mensen individueel begeleiden, óf werken in en met groepen.

De opleiding Ergotherapie duurt vier jaar. Tijdens de opleiding werk je in de eerste twee jaar aan allerlei praktijkgerichte opdrachten. De theorie en vaardigheden die je krijgt aangeboden in de hoor- en werkcolleges kun je gelijk toepassen op het project waar je op dat moment mee bezig bent. Daarnaast werk je een dag in de week in de praktijk. In jaar 3 en 4 doe je twee lange stages, een minor en een afstudeerproject.

Lees meer

De studiebelasting is 40 uur per week. In het eerste studiejaar heb je minimaal 20 contacturen per week, de overige tijd besteed je aan zelfstudie, het werken met medestudenten aan projecten en aan ‘praktijkleren’ in de praktijk. Een studiejaar bevat 42 lesweken per jaar. Een contactuur is een onderwijs uur (van 50 minuten) waarbij een docent aanwezig is.

Lees meer

Er zijn verschillende werkgebieden waar je als ergotherapeut aan de slag kunt. Ben je een ondernemend type? Dan kun je meteen na de opleiding een eigen praktijk starten. Bijvoorbeeld in een gezondheidscentrum waar je samenwerkt met een fysiotherapeut, een logopedist, een maatschappelijk werker en een psycholoog. Het beroep is sterk in ontwikkeling, daarbij ontstaan steeds meer mogelijkheden om (ook) in de wijk en ‘community gericht’ te werken.

Lees meer

Je wordt tot deze studie toegelaten met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer

Schrijf je uiterlijk op 1 mei 2019 in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD neemt ca. 5 werkdagen in beslag. Na inschrijving is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Je wordt hiervoor door de opleiding uitgenodigd en krijgt een studiekeuzeadvies.

Lees meer
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid