Elektrotechniek

Smartphones, robots, zelfrijdende auto’s; elektrotechniek is overal. En kies je voor de leerroute Elektrotechniek, dan ben jij één van de mensen die zulke slimme apparatuur gaat ontwikkelen. Van concept tot prototype tot werkend apparaat. Zo realiseren onze studenten al autonoom opererende robots, sensorsystemen om huizen slimmer te maken of een nieuwe ‘pijnmeter’ voor artsen in het ziekenhuis.

Voor de gespecialiseerde elektrotechnicus met een brede kijk op engineering

De HvA biedt je de kennis en de tools. En het mooie is, naast een volwaardige opleiding tot elektrotechnicus, kom je bij ons ook in aanraking met andere engineers. Zo kun je kiezen voor een 'cross engineering' project. Tijdens zo'n project merk je pas hoe hard de verschillende disciplines elkaar nodig hebben om tot een goed resultaat te komen. Maar dat is niet alles. Want ook volg je in het eerste jaar verplicht een keuzevak. Daarbij maak je kennis met interessante aspecten van een van de andere leerroutes. Met die combinatie van kennis in de breedte én de diepte onderscheidt een HvA-engineer zich van de rest.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat is Elektrotechniek?

Wil jij meebouwen aan een slimmere, betere toekomst? Dat kan als elektrotechnicus. Je leert dan zelf elektronische apparaten en systemen ontwerpen, testen en realiseren. Denk bijvoorbeeld aan sensornetwerken die op afstand metingen verrichten. Daarmee kunnen we tegenwoordig bosbranden of aardbevingen sneller registreren. Of denk aan het zelf printen van sensoren en elektronica, sensornetwerken (Internet of Things) en low-power elektronica. Elektrotechniek is altijd in ontwikkeling.

Welke vakken kun je bij deze leerroute verwachten?

Opdrachten, practica en projecten staan centraal in deze leerroute. Je ontwerpt en test elektronica en je werkt aan opdrachten op het gebied van slimme sensorsystemen en robotica. Een aantal belangrijke in deze leerroute zijn: Robotica, Analoog (over netwerktheorie) en Programmeren en microcontrollers.

In een combinatie van werkcolleges en practica leer je de basiskennis en -technieken van elektrotechniek. Netwerktheorie is de basis voor alle vakken binnen elektrotechniek. Een goede beheersing van netwerktheorie is daarom van belang voor zowel analoge als elektrische systemen. En om het gedrag van snelle elektronica te kunnen begrijpen.

Microcontrollers, zoals timers en communicatie-interfaces, zijn onmisbare onderdelen van moderne elektronische systemen. Daarom leer je onder andere hoe microcontrollers werken en hoe je ze programmeert in de programmeertaal C.

In dit project combineer je techniek, inzicht en creativiteit. Jouw opdracht: een mobiele, zelfstandig functionerende robot ontwerpen en programmeren.

Wat zijn de afstudeerrichtingen binnen deze leerroute?

Vanaf jaar 2 kies je één van onderstaande richtingen:

Binnen deze richting ligt de focus op intelligente apparaten die data kunnen verwerven, inlezen, bewerken en interpreteren. Daar zijn sensoren voor nodig. Steeds vaker communiceren deze apparaten ook met elkaar. Ze zijn met elkaar verbonden, bijvoorbeeld via het internet.

Het internet biedt nieuwe mogelijkheden om eenvoudig en van verschillende plekken data te verzamelen, uit te wisselen en te analyseren. Vaak spreekt men dan over het Internet of Things.

Binnen deze richting ligt de nadruk op analoge en digitale hardware (elektronica en computertechniek). Met deze hardware en sensortechniek maak je apparatuur (fysica en elektronica). Een belangrijk onderdeel is ook de software want hiermee kunnen signalen worden bewerkt, opgeslagen en uitgewisseld. Bij deze software ligt de nadruk op embedded software en minder op gebruikersapplicaties.

Je leert Intelligent Devices and Sensors ontwerpen, bijvoorbeeld in je mobiele telefoon, medische apparatuur, domotica en slimme elektronica in je auto.

Mechatronics and Robotics gaat over fijnmechanische apparatuur en geavanceerde meet- en regeltechniek. Motoren, aandrijvingen en stuurelektronica die tot op de millimeter nauwkeurig samenwerken. Software die het geheel bestuurt.

Robotica is een speciaal onderdeel van deze richting. Industriële robots en toepassingen in en om het huis worden steeds belangrijker.

e verdiept je in de wereld van duurzame energie. Opwekking, distributie en opslag van zonne-, wind en elektrische energie. Maar ook: schone motoren en aandrijvingen van voertuigen, onze energiebehoefte in huis of de nieuwste accutechnologie voor je auto.

Lever jij straks een bijdrage aan oplossingen voor de belangrijkste vragen van én voor onze toekomst?

Hoe ziet jouw werkveld er later uit?

Na de succesvolle afronding van de opleiding Engineering, mag je jezelf Bachelor of Science noemen. Je kunt dan aan de slag als bijvoorbeeld hardware/software engineer, ontwerper van slimme systemen of productmanager.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 14 maart 2022