Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma

Communication and Multimedia Design

Bij de opleiding CMD in Amsterdam doorloop je het hele ontwerpproces van begin tot eind, dus van idee tot gerealiseerd product. De volgende specialisaties staan centraal:

  • Interaction Design; je bedenkt de manier waarop mensen een product kunnen bedienen en gebruiken.
  • Front-end Development; je maakt het zichtbare gedeelte werkend, bijv. van een app.
  • Visual Interface Design; je zorgt er voor dat mensen jouw product niet alleen mooi vinden, maar ook dat het de juiste sfeer weergeeft.  

Het gaat tijdens de hele studie dus om het bedenken, technisch werkend maken en 'mooi maken' van digitale producten. Dat betekent niet dat je per se moet uitblinken op technisch vlak. Er is van alles mogelijk; je bepaalt zelf op welke specialisatie je de nadruk legt.

Benieuwd naar je vakken? Lees hiervoor onze studiegids. Neem ook eens een kijkje op onze portfoliosite cmd-amsterdam.nl/curriculum voor een visuele weergave van het huidige onderwijsprogramma van onze CMD-studenten (studiejaar 2019-2020).

PROJECTEN

Ieder studiejaar werk je bij CMD aan projecten. Een project is een ontwerpopdracht waarin je jouw geleerde skills combineert en in de praktijk brengt. We lopen altijd verschillende fases door van het ontwerpproces; creativiteit, idee-ontwikkeling, conceptualisatie, evalueren en onderzoeken maken hier dan deel van uit.

Je zit in een klas met ongeveer 25 studenten. Veel vakken volg je in werkgroepen waar je in kleinere projectteams samenwerkt. Binnen een project gaat het vaak om een specifieke fase van het ontwerptraject. We werken bij deze projecten samen met verschillende Amsterdamse partijen. In het verleden hebben onze studenten opdrachten uitgevoerd voor Artis, Gemeente Amsterdam, Amsterdam Museum en het AMC.

Hieronder zie je een voorbeeld van een studentenproject uit het derde jaar. 

Project Promptus

Promptus is een smartphone applicatie die studenten helpt om hun tijd efficiënt te besteden. Tijdens schoolgerelateerd werk kun je met deze app notificaties uitstellen zodat je je beter concentreert en doelgericht kunt werken.

Onderzoek

Onderzoek is een belangrijk onderdeel bij CMD in Amsterdam. Tijdens de studie werk je altijd aan praktijkgericht onderzoek gericht op jouw ontwerp. Je maakt daarbij gebruik van de CMD-methods cards; een speciaal voor CMD in Amsterdam ontworpen kaartenset met onderzoeksmethoden voor ontwerpgericht onderzoek.

Daarnaast is er het Kenniscentrum FDMCI dat onderzoek doet naar de ontwikkelingen op het gebied van digitale media en de creatieve industrie. Als student kun je in labs samenwerken met onderzoekers van de lectoraten, toonaangevende (internationale) bedrijven, en maatschappelijke organisaties. Bezoek de website van het Kenniscentrum FDMCI voor meer informatie.

Studieloopbaanbegeleiding (SLB)

Jouw ontwikkeling staat bij ons centraal. Daarom heb je een studieloopbaanbegeleider (CMD-docent) die je coacht tijdens je hele studie. Daarnaast helpt je SLB’er je reflecteren over de juiste mindset als ontwerper: proactief, verantwoordelijk, innovatief, flexibel en gericht op het leveren van je beste werk. Zo kun jij je optimaal ontwikkelen tot een CMD'er die klaar is om de arbeidsmarkt op te gaan.

Vijf redenen om CMD te studeren bij de HvA
 

  1. Focus op het gehele ontwerpproces

Je richt je op alle aspecten van digitaal ontwerpen: interactie, vormgeving en techniek. Tijdens je studie werk je zowel in teamverband als individueel aan commerciële en maatschappelijke projecten.

  1. Docenten uit de praktijk

Je krijgt les van gepassioneerde docenten uit de praktijk (denk aan ontwerpbureaus, maar ook aan grote multinationals die zelf een UX-afdeling hebben).

  1. State-of-the-art Labs

Je hebt als CMD-student toegang tot verschillende labs. In het Usability Lab kun je je  ontwerpen op verschillende devices testen op gebruiksvriendelijkheid. In het Virtual Reality Lab kun je o.a. 3D ervaringen en producten realiseren. In het Makers-Lab kun je gebruikmaken van o.a. 3D-printers en lasercutters om je ontwerp kracht bij te zetten. Bij het ontwerpen van interactieve digitale producten speelt geluid steeds meer een rol; in het Audio-Lab leer je geluid te ontwerpen en toe te passen.

  1. Amsterdam

Je studeert in het bruisende hart van de Nederlandse creatieve industrie. Je krijgt volop de mogelijkheid om die te leren kennen, bijvoorbeeld door in studentenprojecten of als stagiair samen te werken met organisaties uit de creatieve industrie.

Daarnaast heb je in een internationale stad als Amsterdam de events met interessante keynote speakers voor het uitkiezen. We nemen je mee, of organiseren ze zelf!

  1. Internationaal

Je kunt op exchange (uitwisseling) bij één van onze tien Europese partners en acht partners buiten Europa. Ook de stage in je laatste jaar mag je in het buitenland doen. Maar ook binnen Amsterdam krijg je de kans om je op internationaal vlak te verbreden.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 29 juni 2020