Hogeschool van Amsterdam

Communication and Multimedia Design

Bachelor, voltijd

Ben jij creatief en zit je vol out-of-the-box ideeën over websites, apps en andere digitale producten? Wil je ontwerper worden én daarmee de (digitale) wereld om je heen een stukje beter maken? Dan is de bacheloropleiding Communication and Multimedia Design (CMD) van de Hogeschool van Amsterdam jouw studie.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Bij CMD in Amsterdam word je opgeleid tot digital designer van interactieve producten waarmee echte problemen worden opgelost. Een website met een virtuele festivalervaring voor thuisblijvers, een game die helpt om eenzaamheid in de buurt te bestrijden, een app die mensen leert verspilling in de stad tegen te gaan: jij mag het bedenken.

Tijdens deze studie richt je je op het hele ontwerpproces; van het begrijpen van een ontwerpvraagstuk tot het realiseren van het eindproduct. Je leert hoe je de beste keuzes maakt voor jouw ontwerp. Belangrijk daarbij is dat het product aansluit bij de mensen die het gaan gebruiken. En dat je kritisch bent en goed nadenkt over de functie en betekenis van een product voor de maatschappij. Een app of ander digitaal product kan de omgeving, het gedrag en het leven van mensen beïnvloeden, en daar ben jij als ontwerper medeverantwoordelijk voor.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat kun je worden?

Steeds meer organisaties zien het belang van goed ontworpen digitale interactieve producten en diensten. Binnen deze bedrijven zijn CMD’ers echt onmisbaar. Binnen de creatieve industrie (en ook daarbuiten) kun je met je diploma op zak aan de slag als allround ontwerper van digitale producten, Interaction Designer, Visual Interface Designer, Front-end Developer en User Experience (UX) Designer. Dat kan op een vaste plek binnen een tof bedrijf, of juist als zelfstandige met allerlei verschillende opdrachtgevers.


Waarom CMD bij de HvA? 

  • Je richt je op alle aspecten van digitaal ontwerpen: interactie, vormgeving en techniek.
  • Je krijgt les van gepassioneerde docenten uit de praktijk (denk aan ontwerpbureaus, maar ook aan grote multinationals die zelf een UX-afdeling hebben.
  • Je studeert in het bruisende hart van de Nederlandse creatieve industrie. Je krijgt volop de mogelijkheid om die te leren kennen, bijvoorbeeld door in studentenprojecten of als stagiaire samen te werken met organisaties uit de creatieve industrie.
  • Je werkt zowel in teamverband als individueel aan commerciële en maatschappelijke projecten.
  • Je hebt toegang tot een state-of-the-art Usability Lab, VR-Lab, Makers-Lab en Audio-Lab.
  • Je hebt in een internationale stad als Amsterdam de events met interessante keynote speakers voor het uitkiezen. We nemen je mee, of organiseren ze zelf!
  • Je kunt op exchange (uitwisseling) bij één van onze tien Europese partners en acht partners buiten Europa. Maar ook binnen Amsterdam krijg je de kans om je op internationaal vlak te verbreden.

Bij CMD in Amsterdam doorloop je het hele ontwerpproces van begin tot eind, dus van idee tot gerealiseerd product. De volgende specialisaties staan centraal: Interaction Design, Front-end Development en Visual Interface Design. Het gaat tijdens de hele studie dus om het bedenken, technisch werkend maken en 'mooi maken' van digitale producten. Dat betekent niet dat je per se moet uitblinken op technisch vlak. Er is van alles mogelijk; je bepaalt zelf op welke specialisatie je de nadruk legt.

Lees meer

Je wordt opgeleid tot ontwerper van digitale interactieve producten; een digital designer. Er is veel vraag naar afgestudeerde CMD’ers. Niet alleen bij ontwerpbureaus, maar ook in andere branches, zoals de gezondheidszorg, logistiek en de kunst- en cultuursector. Met een diploma op zak kun je aan de slag als allround ontwerper van digitale producten, Interaction Designer, Visual Interface Designer, Front-end Developer, User Experience Designer, etc.

Lees meer

Je wordt tot deze studie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Voor het havo-profiel Cultuur en Maatschappij geldt dat het vak wiskunde A of B een nadere vooropleidingseis is.

Lees meer

Schrijf je uiterlijk op 1 juni in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD neemt ca. 3 werkdagen in beslag. Na inschrijving is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Je wordt hiervoor door de opleiding uitgenodigd en krijgt een studiekeuzeadvies.

Lees meer
Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie