Na je opleiding

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Aviation en mag je de titel bachelor of science voeren. Je kunt dan direct aan de slag in de luchtvaart. Je kunt er ook voor kiezen om verder te studeren.

Na je opleiding kun je in principe overal terecht waar vliegtuigen worden gebruikt, beladen, begeleid, onderhouden en gerepareerd. Maar ook buiten de luchtvaart zijn mogelijkheden, bijvoorbeeld in de IT- en autobranche.

Heb je gekozen voor de afstudeerrichting Aviation Engineering? Dan kun je aan de slag als bijvoorbeeld Maintenance, Repair & Overhaul (MRO) Engineer. In deze functie werk je bij een luchtvaartmaatschappij op een Engineering & Maintenance-afdeling of bij een zelfstandig onderhouds- of MRO-bedrijf. Je zorgt dat het proces met betrekking tot onderhoud en luchtwaardigheid goed verloopt en op tijd is afgerond tegen minimale kosten. Je kunt ook aan de slag als Flight Operations Engineer. Hierbij werk je bij een luchtvaartmaatschappij in verschillende technische functies waarin de dagelijkse operatie veilig, efficiënt en effectief uitgevoerd moet worden. Andere functies die op je visitekaartje kunnen staan zijn:

 • onderhoudsplanner
 • kwaliteitsmedewerker of -manager
 • technisch vlieger
 • specialist op het gebied van motor of andere onderhoudssystemen

Na de afstudeerrichting Aviation Operations kun je denken aan een baan als Aviation Logistics Specialist of als Aviation Security & Technology specialist. In deze laatste ben je een generalist met een brede kennis van aviation, security en technologie. Je hebt diepgaande kennis van aviationprocessen, bent op de hoogte van mogelijke veiligheidsdreigingen, en van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van security wereldwijd, al dan niet toegepast binnen aviation of daarbuiten. Je bent in staat om concepten te ontwikkelen die bijdragen aan een optimaal security bedrijfsvoeringsconcept en weegt daarbij juridische, maatschappelijke, politieke, bedrijfseconomische, ruimtelijke, organisatorische belangen af. Daarbij houd je de efficiency en kwaliteit nauwlettend in de gaten. Andere functies die bij deze afstudeerrichting passen zijn:

 • network planner
 • manager crew planning
 • airport terminal manager
 • cargo dispatcher
 • research & development security advisor
 • projectmanager security
 • aviation security manager

Rond je de selectie voor één van de speciale trajecten succesvol af. Dan wacht jou een uitdagende baan als luchtverkeersleider of kun je commercieel piloot worden. Daarnaast kun je altijd terugvallen op een functie die past bij de afstudeerrichting Operations of Engineering.

Verder studeren

Je bachelordiploma Aviation is ook een goede basis om verder te studeren. Welke master je kunt doen, hangt af van de hogeschool of universiteit waar je de master wilt volgen. Bij doorstroom van een hbo-bachelor naar een wo-master is bijna altijd sprake van een doorstroom- en schakelprogramma. Meer informatie daarover vind je bij de betreffende universiteit.

Enkele voorbeelden die goed aansluiten op deze bachelor zijn de masteropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft of een master op technisch of managementgebied in de luchtvaart aan de Cranfield University in Engeland. Wil jij je na de opleiding Aviation verder specialiseren op het gebied van data-analyse en digitale technologie? Dan kun je direct doorstromen naar de multidisciplinaire hbo-master Digital Driven Business , die wordt aangeboden aan de HvA. Je leert tijdens deze eenjarige master opkomende digitale technologieën en data om te zetten naar business modellen. Voor deze master geldt een selectieprocedure.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 25 oktober 2021