Hogeschool van Amsterdam

Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Leraar van de eerste graad Lichamelijke Opvoeding. Bachelor, voltijd

Wil je kinderen en jongeren leren sporten en bewegen? Ben je fit, enthousiast en graag actief? Op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) leer je in vier jaar hoe je als gymleraar leiding geeft aan groepen. Je loopt vanaf het eerste jaar stage en bent zelf volop sportief bezig.

Tijdens de ALO leer je alles wat je moet weten over bewegen en lesgeven. Het vakgebied Sociale Wetenschappen geeft je inzicht in het gedrag en de ontwikkeling van kinderen. Inzicht in de motorische ontwikkeling van kinderen krijg je bij het vak Motorisch Leren. Kennis waar je later als docent veel aan hebt. Je krijgt les in Psychologie, Pedagogiek en Communicatie. Een gymdocent moet ook beschikken over medisch-biologische kennis. Dit leer je met vakken zoals Anatomie, Fysiologie en EHBSO.

Bekijk studieprogramma ALO

De contacttijd bij de ALO bestaat uit colleges, practica en project- en studiebegeleiding. Je hebt in het 1e jaar 18 contacturen per week. Naast de contacttijd besteed je ongeveer 22 uur alleen of met medestudenten aan projecten en onderzoek.

Hoeveel tijd besteed je aan de studie?

Klaar met de ALO? Dan kun je gymleraar worden of bijvoorbeeld aan de slag als trainer/coach, sportbuurtwerker, bewegingsdeskundige of activiteitenbegeleider outdoor.

Bekijk beroepen en werkvelden ALO

Je wordt tot de ALO toegelaten met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Voor de vooropleiding gelden verder geen aanvullende eisen. Wel hanteert de ALO een aantal aanbevelingen: het profiel Natuur en Gezondheid sluit het beste aan op de ALO en het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) in je examenpakket is een pluspunt. De toelatingsprocedure bestaat uit een motorische toelatingstest. Daarnaast moet een sportarts je medisch goedkeuren.

Bekijk toelatingsprocedure ALO per vooropleiding

Je kunt je van 1 oktober 2019 tot uiterlijk 1 mei 2020 inschrijven voor de ALO via hva.studielink.nl. Maar in verband met het afleggen van de toelatingsprocedure, is het van groot belang dat je je vóór 1 maart 2020 inschrijft. Dan weet je voor 1 mei of je bij de ALO bent aangenomen.

Lees alles over inschrijven en toelatingstest ALO
Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding