Hogeschool van Amsterdam

Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Leraar van de eerste graad Lichamelijke Opvoeding. Bachelor, voltijd

Wil je kinderen en jongeren leren sporten en bewegen? Ben je fit, enthousiast en graag actief? Op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) leer je hoe je als gymleraar leiding geeft aan groepen. Je loopt vanaf het eerste jaar stage en bent zelf volop sportief bezig.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat houdt de opleiding in?

Tijdens de ALO leer je alles wat je moet weten over lesgeven en bewegen. Je krijgt vakken zoals Motorisch Leren, Psychologie, Pedagogiek en Communicatie. Een gymdocent moet ook beschikken over medisch-biologische kennis. Dit leer je met vakken zoals Anatomie, Fysiologie en EHBSO. Uiteraard ben je zelf ook volop sportief bezig, bijvoorbeeld met de praktijkvakken Atletiek, Spel, Zelfverdediging en Bewegen & Muziek.

Bekijk studieprogramma ALO

Studiebelasting

De contacttijd bij de ALO bestaat uit colleges, practica en project- en studiebegeleiding. Je hebt in het eerste jaar 18 contacturen per week. Naast de contacttijd besteed je ongeveer 22 uur alleen of met medestudenten aan projecten en onderzoek.

Hoeveel tijd besteed je aan de studie?

Wat word je met de opleiding?

Met een ALO-diploma kun je in veel sectoren aan de slag op het gebied van sport en bewegen. Je hebt de eerstegraads bevoegdheid om les te geven binnen alle typen onderwijs: van basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs tot een universitair sportcentrum. Of je kunt aan de slag als trainer/coach, sportbuurtwerker, bewegingsdeskundige of activiteitenbegeleider outdoor.

Bekijk beroepen en werkvelden ALO

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt tot de ALO toegelaten met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Qua vooropleiding gelden geen aanvullende eisen, wel aanbevelingen: het profiel Natuur en Gezondheid sluit het beste aan op de ALO en het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) in je examenpakket is een pluspunt. Daarnaast moet een sportarts je medisch goedkeuren. Let op: in verband met de coronacrisis heeft de ALO de motorische toelatingstest voor het studiejaar 2020-2021 afgeschaft.

Bekijk toelatingsprocedure ALO per vooropleiding

Wanneer en hoe schrijf je je in?

Je kunt je tot uiterlijk 1juni 2020 inschrijven voor de ALO via hva.studielink.nl. Na inschrijving via Studielink ontvang je van de opleiding een aantal vragen voor het schrijven van een instroomessay.

Lees meer over inschrijven ALO
Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding