Waarom doorstuderen?

Ongeveer 40% van alle mbo-4 studenten gaat na het behalen van het mbo-diploma doorstuderen. Ieder heeft daar zijn eigen redenen voor. Wat is jouw reden? En wat heeft een hbo-opleiding jou te bieden?

Met een mbo-diploma kun je van start op de arbeidsmarkt. Om je mogelijkheden op de arbeidsmarkt te vergroten, kun je een hbo-opleiding doen. Je leert dan naast de praktische vaardigheden ook de theorie van een vakgebied kennen. De banen die je na het hbo kunt doen, zijn andere dan die je na je mbo kunt doen.

Tips: Vraag bij de opleiding die je interessant vindt wat de arbeidskansen en -mogelijkheden zijn.

De beroepsmogelijkheden na afronding van de opleiding vind je ook op de pagina's van de opleidingen. Kijk hiervoor bij 'Na je opleiding'.

Of kijk eens op de website carrieretijger.nl. Ook daar vind je de beroepsperspectieven per opleiding.

Als je meer kennis en ervaring wilt opdoen in jouw vakgebied, dan is het hbo de juiste plek voor je. Je kiest dan een opleiding die aansluit op je mbo-opleiding en gaat meer de diepte in. Je leert meer achtergronden en theorieën kennen en past deze toe in projecten en op stages.

Omdat je vaak al op jonge leeftijd hebt gekozen voor een mbo-opleiding, kan het gebeuren dat jouw interesses inmiddels zijn veranderd. Met een mbo-diploma op zak kun je ervoor kiezen om door te stromen naar een hbo-opleiding in een ander vakgebied dat op dat moment beter bij je past.

Met een mbo-4-diploma, heb je bij de HvA toegang tot alle hbo-opleidingen. Er zijn dus heel veel opleidingen om uit te kiezen.

Tip: Oriënteer je goed en onderzoek welke opleiding past bij wie jij bent en wat jij wil. Hoe je dit kunt doen lees je hier.

Ging je mbo-opleiding je makkelijk af? Voor studenten die met gemak hoge cijfers halen op het mbo en zichzelf meer willen uitdagen, kan doorstromen naar het hbo uitkomst bieden. Op het hbo krijg je meer les- en leesstof, en ga je hier dieper op in.

Veel studenten voelen zich na het behalen van het mbo-diploma nog te jong om te gaan werken. Om deze stap nog even uit te stellen én tegelijk te investeren in jouw toekomst, kan doorstromen naar het hbo interessant zijn.

Twijfel je over de overstap naar het hbo?

Veel mbo-studenten twijfelen over de overstap naar het hbo. Vaak stellen zij zichzelf de vraag: Kan ik het niveau wel aan?

Voor de meeste mbo-doorstromers is het hbo in het begin even wennen. Het niveau en tempo liggen hoger en er wordt verwacht dat je zelfstandig te werk gaat. Maar eenmaal gewend aan deze nieuwe werkwijze, gaat het veel mbo’ers juist goed af.

Wil jij beginnen aan het hbo maar twijfel je of je het gaat redden? De volgende factoren kunnen belangrijk zijn bij het voorspellen van jouw kansen:

  • Motivatie: ik ben gemotiveerd om door te studeren aan een hbo-opleiding.
  • Studiekeuze: ik heb mij goed georiënteerd op wie ik ben en wat ik wil en ik heb een opleiding gevonden die bij me past.
  • Hulp vragen: ik durf om hulp te vragen als ik vastloop.
  • Netwerk: ik zoek contact met medestudenten, via de opleiding of bijvoorbeeld via een studievereniging.

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met Studievoorlichting.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 5 november 2020