Programma Ondernemerschap

Signaleer snel symptomen & voorkom verder verval (3SV)

In samenwerking met Hogeschool Rotterdam en anders partners

Het project ‘Signaleer snel symptomen & voorkom verder verval (3SV)’ is een vernieuwend project door de focus op bedrijven die de startersfase voorbij zijn en 10 tot 50 medewerkers hebben. Binnen het project staat het vroegtijdig identificeren van de symptomen van bedrijfsfalen en de rol die hun medewerkers kunnen spelen in de vroege signalering van hiervan centraal.

Ondernemerschap - Falen en herstel, snel signaleren

Dit project werd gefinancierd door Regieorgaan SIA – KIEM Regeling

Het project is opgestart in 2020 door de Hogeschool van Rotterdam waarin met verschillende partners uit het werkveld maar ook met het Lectoraat Entrepreneurship van de Hogeschool van Amsterdam is samengewerkt.


Werkwijze

Door middel van focusgroepsbijeenkomsten hebben we verkend hoe de mkb-bedrijven zelf vroegtijdig hun continuïteitsproblemen kunnen signaleren en daarop vroegtijdig kunnen reageren.

In de eerste fase van het project is data verzameld door middel van vijf online-focusgroepsbijeenkomsten, telkens met verschillende deelnemersgroepen en met verschillende expertises. De verschillende cohorten in de eerste fase van het onderzoek waren: accountants, mkb-adviseurs, ondernemers die een faillissement hebben doorgemaakt, medewerkers die gewerkt hebben bij een gefailleerd bedrijf en bankiers. De resultaten van de eerste fase zijn beschreven in de ‘Handreiking Symptomen bij Faillissementen’ (oktober 2020) .

In de tweede fase van het project zijn data verzameld tijdens drie online-focusgroepsbijeenkomsten met deelnemers met verschillende achtergronden: accountants, mkb-adviseurs, ondernemers die een faillissement hebben doorgemaakt en bankiers. Deze drie gemengde groepen hebben ieder apart van elkaar gereageerd op een casus en vijf gespreksvragen. De deelnemers hebben voorafgaand aan de bijeenkomst de resultaten uit deel 1 - ‘Handreiking Symptomen bij Faillissementen’ - toegestuurd gekregen. De reacties van de deelnemers op de stellingen en hun antwoorden op de gespreksvragen zijn samengevat en geanalyseerd. De Handreiking Voorkomen Faillissementen (juli 2021) laat dit proces zien.

Onderzoekers

Gepubliceerd door  Ondernemerschap 8 februari 2022