Legal Tech Lab

ZyLAB: “Studenten helpen ons verder”

26 okt 2020 11:51 | Faculteit Maatschappij en Recht

E-discovery is niet meer weg te denken uit de moderne rechtspraktijk. Het gebruik ervan zal de komende jaren verder toenemen. De HvA besteedt daarom veel aandacht aan dit thema.

Een van de partnerorganisaties van het Legal Tech Lab is ZyLAB : een Nederlands softwarebedrijf dat op internationaal niveau voorloopt op het gebied van e-discovery. De technologie van ZyLAB wordt in het onderwijs gebruikt om studenten zelf in aanraking te laten komen met AI en data science technologie om ‘legal big data’ onder controle te houden. Dit zodat de jurist van de toekomst beslissingen kan nemen op basis van feiten en niet op basis van veronderstellingen en aannames.

Jan Scholtes (CSO ZyLAB)

Training e-discovery voor docenten

Jan Scholtes (CSO ZyLAB en tevens hoogleraar Text mining aan de Universiteit Maastricht) gaf een training e-discovery aan docenten van de Legal Tech Alliantie: een samenwerking van 12 HBO-Rechten opleidingen om kennis en positie van IT en innovatie in het rechtenonderwijs te bevorderen.

Stages en afstudeeronderzoek bij ZyLAB

Daarnaast treedt ZyLAB regelmatig op als opdrachtgever voor stages of afstudeeronderzoeken voor studenten HBO-Rechten van de HvA. Zij werken daarbij bijvoorbeeld aan praktische handleidingen waarin de toepassingsmogelijkheden van de software van ZyLAB voor een bepaald rechtsgebied of juridisch thema worden verhelderd.

Scholtes: “Kennis hebben over en vaardig zijn met juridische technologie geeft de praktijkgerichte juridische professionals die de HvA opleidt niet alleen een grote professionele voorsprong, maar het stelt ze ook in staat om de juiste vragen te stellen over het gebruik van technologie bij zulke juridische processen en toe te zien op de vereiste wettelijke en ethische waarborgen. Het is geweldig dat de HvA, en andere hogescholen die verbonden zijn aan de Legal Tech Alliantie, de inzet van juridische technologie zo’n belangrijke plaats in het curriculum heeft gegeven.”