Kenniscentrum Maatschappij en Recht

PhD-onderzoek ‘Drug Use and Addiction’

Project

Uit de praktijk blijkt dat drugsgebruik en drugsverslaving onder homo’s en andere mannen die seks hebben met mannen (MSM) de laatste jaren toeneemt. Professionals en (voormalig) drugsgebruikers geven hetzelfde aan: er wordt steeds meer drugs gebruikt, er worden steeds meer nieuwe drugssoorten gebruikt en de schadelijke effecten van het gebruik lijken alleen maar erger te worden. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen op het gebied van recreatief en problematisch drugsgebruik en drugsverslaving onder homo’s en andere MSM in Nederland en Spanje? Deze vraag staat centraal in het PhD-onderzoek van Nehemia Aipassa.

Om de overeenkomsten en verschillen in kaart te brengen focust Nehemia zich op Amsterdam en Madrid. Hij kijkt hierbij naar verschillende fases van drugsgebruik (use, misuse en abuse) en verschillende fases van verslaving (getting addicted, remaining addicted en overcoming a drug addiction (or not)). Tevens brengt hij in kaart welke (professionele) hulp er op dit gebied is. Zijn onderzoek is kwalitatief van aard en aan de hand van diepte-interviews analyseert hij levenslopen (life course analysis).

Over Nehemia Aipassa

Nehemia Aipassa werkt sinds 2017 bij de Faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In 2021 is hij begonnen met zijn promotieonderzoek over drugsgebruik en drugsverslaving in Amsterdam en Madrid. Zijn PhD-onderzoek voert hij uit bij Facultad de Trabajo Social van Universidad Complutense de Madrid in Spanje. Sinds 2023 is Nehemia als gastonderzoeker verbonden aan het lectoraat Stedelijk Sociaal Werk van de HvA.

Auteur afbeelding: Alexander Gray

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Maatschappij en Recht 18 september 2023

Project Info

Startdatum 15 okt 2021
Einddatum 14 okt 2026

Contact