Kenniscentrum Maatschappij en Recht

HOLON

Op weg naar een decentraal energiesysteem

Project

HOLON is een multidisciplinair onderzoek- en ontwikkelprogramma in opdracht van de Topsector Energie. Om in de toekomst duurzame energie te gebruiken, moet er veel veranderen in ons huidige energiesysteem. Momenteel is dit systeem centraal opgezet en vrij regelbaar. Voor duurzame energie moeten we meer gebruik gaan maken van duurzame energiebronnen zoals bijvoorbeeld zonne- en windenergie. Hierdoor wordt ons energiesysteem steeds complexer. Bijvoorbeeld omdat zonne- en windenergie op veel verschillende plekken en op kleine schaal kan worden opgewekt. Daarbij zijn het labiele energiebronnen; de zon schijnt niet altijd en de wind waait niet altijd. In het HOLON-project wordt onderzocht of een decentraal energiesysteem oplossingen kan bieden.

In het project wordt een tool ontwikkeld waarmee gebruikers holarchische configuraties van het energiesysteem kunnen beoordelen en sturingsmechanismes kunnen toetsen. Wat holarchische configuraties precies (kunnen) zijn, is deel van het onderzoek, maar in de kern gaat het om semi-autonome energiesystemen waar er in grote mate lokale uitwisseling is van energie (elektriciteit en warmte) met behulp van data. Zie ter introductie het filmpje van de Topsector Energie over dit onderwerp.

De te ontwikkelen tool zal helpen om strategische keuzes te kunnen maken; bijvoorbeeld wat betreft de energietransitie. Daarnaast zal een semi-autonoom energiesysteem ook andere dingen vragen van inwoners en andere energieconsumenten dan dat het huidige energiesysteem doet. Het gedrag van mensen is dus een onmisbare dimensie binnen dit project.

Vanuit de Hogeschool van Amsterdam doet het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad onderzoek naar de menselijke dimensie in het toekomstige energiesysteem (draagvlak, adoptie en gebruik) en naar de gebruikers van de educatieve tool. Wie gaan er straks gebruik maken van de tool, waarmee zijn de gebruikers precies geholpen en hoe werkt het mogelijk door in hun werk?

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Maatschappij en Recht 9 januari 2023

Project Info

Startdatum 01 sep 2021
Einddatum 31 jul 2023

Contact

Gust Langenberg