Kenniscentrum Techniek

  dr. ir. K.P.H. Lange (Kasper)

Hoofddocent Circular Systems Engineering
Telefoon:
0621156153
Email:
k.p.h.lange@hva.nl
Werkadres:
Jakoba Mulderhuis, Rhijnspoorplein 2, 1091 GC Amsterdam
Postadres:
Postbus 1209,1000 BE Amsterdam
Ga naar HvA Research Database

Dr. ir. Kasper Lange is als hoofddocent en onderzoeker Circular Systems Engineering verbonden aan de Master Urban Technology en het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen binnen de Faculteit Techniek. Ook werkt hij in de Community of Practice Closing Urban Loops samen met diverse Bachelorprogramma’s.

Circular Systems Engineering is een multi- en interdisciplinaire aanpak om de realisatie van succesvolle circulaire ecosystemen mogelijk te maken. De methodologie houdt op een integrale wijze rekening met sociaal-maatschappelijke, zakelijke, duurzame en technische behoeften van alle betrokken actoren bij het produceren, leveren en gebruiken van circulaire goederen en diensten.

Met een beurs van de HvA en NWO heeft Kasper zijn promotieonderzoek bij de TU Delft met succes afgerond. Het proefschrift laat zien hoe bedrijven en studenten kunnen leren van games en simulaties tijdens het ontwikkelen van robuuste circulaire businessmodellen. Onder andere de onderzoeksprojecten Re-StORe en Re-Organise waren hier aan verbonden. Momenteel werkt Kasper in diverse projecten aan circulaire waardesystemen, onder meer in het project Re2Pack, waarin herbruikbare verpakkingen voor voedsel worden ontwikkeld.

Circulaire economie

Kasper onderzoekt hoe combinaties van technologieën, gedrag, businessmodellen en beleidsinterventies kunnen zorgen voor hergebruik van stedelijke materialen en producten. Hij richt zich vooral op de ontwikkeling van digitale simulatiemodellen en serious games die stakeholders (bedrijven, burgers en overheden) helpen om circulaire oplossingen te ontwikkelen. Hij houdt hierbij rekening met gedrag, sociale structuren en beleidskaders. De kennis en expertise uit Kasper’s onderzoek wordt onder andere gebruikt in de MSc Urban Technology, waar hij sinds 2022 lesgeeft. Verder werkt Kasper in samenwerking met het Transitielab aan praktische tools en methoden voor het bepalen van duurzaamheidsimpact.

Kasper Lange: “Het is overduidelijk dat we hard moeten werken aan een duurzamer economisch systeem, voor ons en onze kinderen. De ontwikkeling van duurzame technologieën gaat razendsnel en het is belangrijk dat we zorgen voor oplossingen die passen binnen de maatschappij. Oplossingen die rekening houden met de menselijke maat.”

Brede ervaring

Na afronding van de master Industrial Design Engineering aan de TU Delft werkte Kasper als Research & Development Engineer aan verscheidene technologieën in de machinebouw. In het bedrijfsleven was hij onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van diverse productietechnologieën en duurzame energiesystemen voor industriële voedselverwerkers in binnen- en buitenland. Vanaf 2012 werkte hij binnen het HvA onderzoeksprogramma CleanTech aan het prijswinnende RAAK-mkb project ‘Sustainable Systems for Food’, gericht op het duurzame koelhuis van de toekomst en vertical farming. In 2022 promoveerde hij op het ontwikkelen en toetsen van robuuste circulaire businessmodellen met behulp van serious games en digitale simulaties.

Expertises

  • Circulair ontwerp van producten, services en systemen
  • Systeemdenken
  • Onderzoeksvaardigheden voor engineers
  • Life-cycle assessment
  • Participerend modelleren en simuleren
  • Serious Gaming en Game-based Learning
  • Projectmatig onderwijs

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database