Kenniscentrum Techniek

  A. van Dam (Annemieke)

Hoofddocent Forensisch Onderzoek
Email:
a.van.dam2@hva.nl
Werkadres:
Nicolaes Tulphuis, Tafelbergweg 51, 1105 BD Amsterdam
Postadres:
Postbus 1209,1000 BE Amsterdam
Ga naar HvA Research Database

In de forensische praktijk kunnen nog veel stappen worden verbeterd. Hierbij kan men denken aan het optimaliseren en opstellen van gestandaardiseerde protocollen, het snel detecteren en identificeren van belangrijke sporen direct op de plaats delict, en het verkrijgen van zoveel mogelijk informatie uit zo min mogelijk materiaal. In haar functies als hoofddocent Forensisch Onderzoek en wetenschappelijk onderzoeker wil Annemieke van Dam een belangrijke bijdrage leveren om het praktijkonderzoek te verbeteren. Dit doet ze door te kijken naar cruciale stappen die de efficiëntie, betrouwbaarheid, specificiteit en gevoeligheid van het onderzoek kunnen verbeteren.

Achtergrond

Annemieke is gespecialiseerd in het verrichten van onderzoek op het gebied van forensische biochemie. In 2014 is ze gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek waarbij vingerafdrukken en vingersporen een centrale rol speelden. Tijdens dit promotietraject heeft ze nieuwe methoden en modellen ontwikkeld om vingersporen beter zichtbaar te maken, het tijdstip van plaatsen te bepalen en meer donor-specifieke eigenschappen uit vingersporen te halen. Sindsdien werkt ze als senior wetenschappelijk onderzoeker aan verschillende forensische vraagstukken om meer informatie uit minimale sporen te halen. Daarnaast focust ze zich op de ontwikkeling van niet-invasieve diagnostische methoden voor medische toepassingen.

In 2020 heeft Annemieke een VENI-beurs ontvangen voor het ontwikkelen van een geminiaturiseerde biosensor om direct op de plaats delict belangrijke donor-specifieke informatie uit vingersporen te halen. Het onderzoek voert ze uit op het Amsterdam UMC bij de afdeling Biomedical Engineering & Physics.

Vanaf 2022 is Annemieke werkzaam als hoofddocent Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is ze als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Amsterdam UMC. Als hoofddocent richt ze zich op het verbinden van het onderwijs en het onderzoek dat wordt uitgevoerd binnen het afstudeeratelier en het lectoraat van forensisch onderzoek. Daarnaast zet ze zich in voor de transitie van het onderzoek naar de (forensische) praktijk.

Sterke punten

Creatief, ambitieus en grensverleggend, doorzettingsvermogen, onderzoekend vermogen, toegewijd

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database