Kenniscentrum Techniek

  dr. M.C. Chiappini (Cecilia)

Hoofddocent-Onderzoeker Adaptieve Architectuur & Lab Lead Stedelijk Ontwerplab
Telefoon:
06 41067637
Bij geen gehoor:
06 23537742
Email:
m.c.chiappini@hva.nl
Werkadres:
Jakoba Mulderhuis, Rhijnspoorplein 2, 1091 GC Amsterdam
Postadres:
Postbus 1209,1000 BE Amsterdam
Ga naar HvA Research Database

Als nieuwe Hoofddocent-Onderzoeker Adaptieve Architectuur ontwikkelt Cecilia een nieuwe onderzoeks- en onderwijslijn. Haar werk vindt plaats binnen de opleiding Built Environment (Claartje Rakestraw) en het lectoraat Bouwtransformatie (Frank Suurenbroek). Het draait om architectonische en stedenbouwkundige schalen en beoogt nieuwe ruimtelijke typologieën voor een onzekere toekomst te verbeelden.

Motivatie

Cecilia is geïnteresseerd in de onverwachte processen die invloed hebben op de manier waarop we architectuur en stedelijke ruimtes begrijpen en ervaren. Wanneer de begrippen ruimte, tijd en territorium veranderen in actieve en veranderende omstandigheden die vluchtig en intermediair zijn, gelooft zij dat bredere sociale en symbolische processen kunnen worden omarmd. Ze wil onderzoeken hoe dit onze ontwerp- en onderzoeksmethoden kan hervormen.

Werkte eerder aan..

Cecilia heeft promotie- en postdoctoraal onderzoek gedaan naar de fluctuaties van infrastructuur in relatie tot het publieke domein op stedenbouwkundige en architectonische schaal. Ze heeft tien jaar ervaring met het lesgeven aan ontwerpstudio's op masterniveau in Europa en Latijns-Amerika.

Ze studeerde af als Doctoraat in de Architectuur aan de KU Leuven, België (2021); als Master of Advanced Studies in Urban Design aan de ETH Zürich, Zwitserland (met een studiebeurs van de Zwitserse regering, 2012); en als Architect van de UNL Universidad Nacional del Litoral, Santa Fe, Argentinië (2007).

In de praktijk heeft ze deelgenomen aan projecten in Latijns-Amerika via ARQ-CHIA (begonnen in 2007 samen met Prof. Eng. Enrique Chiappini); en werkte ze in grote bureaus in Europa zoals Mecanoo Architecten, Nederland (2013-2015) en IN-VI Investment Environments (2008-2009) op locaties in Zürich, Cannes, Bratislava, Warschau en São Paulo. Verder heeft ze ervaring in de publieke sector door bij te dragen aan het Territoriaal Strategisch Plan van de Provincie Santa Fe, Argentina (2009-2011).

In het onderwijs gaf ze les aan de faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Brussel, KU Leuven, België (2015-2023) en aan UNL in Argentinië (2012-2013). In Nederland werkt ze ook als hoofd van de Master Stedenbouw aan Fontys Hogescholen (2021-2023). Ze maakt deel uit van verschillende alumni- en onderzoeksnetwerken in Europa en Latijns-Amerika.

Ervaring en expertise

Cecilia is een humanistische en holistische onderzoeker en ontwerper, met een passie voor onderwijs. Ze heeft een brede ervaring op het gebied van architectuur en stedenbouw, zowel in de wetenschap als in de praktijk.

Ze is een expert in het verkennen van de complexiteit van symbolische, ruimtelijke en sociale interacties die onverwacht in de ruimte plaatsvinden. Dit kan over elk soort schaal gaan, van territoriaal tot stedenbouwkundig en architectonisch. Interessant is dat het een verscheidenheid aan nieuwe bronnen kan activeren om opnieuw na te denken over de manier waarop we zijn, bewegen en ruimte en anders-zijn waarnemen. In een klaslokaal, bijvoorbeeld, worden territorialiteiten voortdurend en tijdelijk gereconstrueerd tussen docenten en studenten, ideeën en representaties. In dit kader onthullen ontwerp- en onderzoeksmethoden essentieel om complexiteit te begrijpen en te vertalen in ruimtelijke experimenten, en uiteindelijk ontwerpprojecten te spotten en te ontwikkelen. Voor Cecilia is dit de sleutel om bouw- en ruimtelijke typologieën opnieuw te definiëren, en, interessanter, om de relevantie en reikwijdte van de discipline opnieuw te bedenken.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database