Kenniscentrum Techniek

Slimme microscoop maakt sporenonderzoek makkelijker (SHUTTLE)

SHUTTLE ontwikkelt een universele toolkit voor forensisch onderzoekers

Project

In de wereld van forensisch onderzoek is behoefte aan een universele en snellere werkwijze om microsporen van een plaats delict te analyseren en categoriseren. Dit moet de internationale samenwerking en de uitwisseling van gegevens verbeteren. Het Europese samenwerkingsverband SHUTTLE ontwikkelt daarom een universele toolkit voor forensisch onderzoekers, met als hoofdrolspeler een geautomatiseerde microscoop. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) werkt mee aan dit project en ontwikkelt het lesmateriaal voor de gebruikers van dit apparaat.

Microsporen op een plaats delict worden verzameld met tapes, een soort doorzichtige pleisters waar de sporen op blijven plakken. In het laboratorium bekijkt een forensisch onderzoeker elke tape handmatig onder een microscoop, op zoek naar bruikbare sporen. De nieuwe, slimme microscoop onderzoekt de tapes zelf en maakt er foto’s van. Vervolgens worden de foto’s verwerkt met behulp van algoritmes. De gevonden sporen worden gecategoriseerd per soort en toegevoegd aan een database, zodat ze meteen wereldwijd vergeleken kunnen worden met andere sporen.

Geautomatiseerde microscoop

De geautomatiseerde microscoop is niet alleen veel sneller, zegt Iris Bijker, vertegenwoordiger van de HvA in het project. ‘Belangrijk voordeel is dat zo’n apparaat sporen objectief analyseert en indeelt, want wat de ene onderzoeker ziet als een paarse vezel, zal een andere onderzoeker aanmerken als een magenta vezel. Dit kan gevolgen hebben voor het vinden van verbanden tussen gevonden sporen.’

Voor het ontwikkelen van zo’n slimme, automatische microscoop is specifieke technologische expertise nodig waar gespecialiseerde bedrijven op werken. De HvA ontwikkelt de ‘gebruikershandleiding’, oftewel het onderwijs dat ervoor moet zorgen dat gebruikers wereldwijd op een dezelfde manier werken met het apparaat.

Impuls voor forensisch onderzoek

De universele toolkit van SHUTTLE zal ervoor zorgen dat alle laboratoria in Europa microsporen op dezelfde manier gaan onderzoeken en categoriseren. Hierdoor verbetert de internationale samenwerking en de uitwisseling van data. Daarnaast zal de nieuwe methode een goed leermiddel zijn voor forensisch onderzoekers om hun kennis te verbreden en onderzoek te doen.

Stage of afstuderen?

Docent-onderzoekers van het lectoraat Forensisch Onderzoek ontwikkelen onderwijs om gebruikers van de nieuwe, geautomatiseerde microscoop op een uniforme manier te leren. Studenten van de HvA kunnen stagelopen en afstuderen op het SHUTTLE-project.

Partners SHUTTLE

SHUTTLE staat voor ‘Scientific High-throughput and Unified Toolkit for Trace analysis by forensic Laboratories in Europe’. De partners die meedoen aan het project zijn: Ministere de L’Interieur, Nederlands Forensisch Instituut, Kentro Meleton Asfaleias, Lietuvos Teismo Ekspertizes Centras, Ministérion da Justica – Polícia de Judiciária, ARTTIC, Ministery of public security – Israel national police en de HVA.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 18 april 2024

Project Info

Startdatum 14 jan 2020
Einddatum 31 okt 2022

Contact