Kenniscentrum Techniek

Processing crime scenes

Psychological influences on forensic inferences

Project

Forensisch rechercheurs die naar een plaats delict snellen, krijgen vooraf van de meldkamer te horen wat er aan de hand kan zijn. Die informatie bepaalt mede hoe een plaats delict wordt onderzocht. Claire van den Eeden heeft de invloed hiervan onderzocht.

Een plaats delict is vaak een gecompliceerde puzzel met allerlei ontbrekende stukjes en stukjes die helemaal niet passen. Verkeerde informatie kan dat delicate zoekproces van forensisch rechercheurs flink storen. Vaak blijkt pas achteraf in het laboratorium wat een spoor leert over het misdrijf en daarom is het van groot belang dat het onderzoek op de plaats delict zo zorgvuldig mogelijk wordt uitgevoerd.

Uit het onderzoek van Claire van den Eeden blijkt dat informatie vooraf van invloed kan zijn op hoe rechercheurs een plaats delict interpreteren, en op het aantal sporen dat wordt veiliggesteld. Aan de experimenten met plaatsen delict werkten veel technisch rechercheurs mee, maar ook studenten die een forensisch-technische opleiding volgen.

Meer weten? Bekijk dan proefschrift van Claire van den Eeden: 'Processing Crime Scenes: Psychological Influences on Forensic Inferences'

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 31 januari 2024

Project Info

Startdatum 01 sep 2012
Einddatum 30 nov 2017

Contact

Claire van den Eeden