Kenniscentrum Techniek

Praktijk

LEVV-LOGIC monitort en evalueert verschillende toepassingen van LEVVs in de praktijk. Dit gebeurt in het LEVV-LOGIC Lab. Het doel is om op basis van de dagelijkse praktijk inzicht te krijgen in kansen en voorwaarden van de inzet van LEVVs in diverse sectoren en in verschillende steden.

De kennis uit de praktijk draagt bij aan verdere specificatie van voertuigen en de ontwikkeling van logistieke concepten en business modellen met LEVV. Binnen de looptijd van het project worden 4 verschillende cases opgenomen in het LEVV-LOGIC Lab.

Stroom: food naar horeca en consumenten

Stad: Amersfoort

De vraag naar regionaal geproduceerd voedsel groeit, zo merkt ook Het Lokaal uit Amersfoort. In hun markthal in Amersfoort verkopen ze gezonde, verse streekproducten. Met de lokale vervoerder 2Wielkoeriers en voertuigontwikkelaar Greenolution werken zij aan een duurzaam vervoersconcept voor het leveren van de producten aan horeca en consumenten. Er wordt geëxperimenteerd met de CycleSpark-CargoBikeXL van Greenolution.

De evaluatie van dit experiment is te vinden onder: Resultaten - WP4. Living Lab.

Stroom: onderhoudswerkzaamheden

Stad: Utrecht

Installatie-, service- en onderhoudsmonteurs ondervinden dagelijks problemen als ze zich met de auto verplaatsen in de stad. Denk aan vertragingen, omrijdroutes en de zoektocht naar een parkeerplek. Daar speelt CityServiceBike op in. CityServiceBike biedt onderhoudsmonteurs en servicemedewerkers een parkeerplaats aan de rand van het centrum van de stad waar overgestapt kan worden op een elektrische bakfiets van Urban Arrow. Het concept wordt in het voorjaar van 2017 in Utrecht getest tijdens een pilot van circa 3 maanden.

De evaluatie van dit experiment is te vinden onder: Resultaten - WP4. Living Lab.

Stad: Maastricht

Van 1 juli 2017 tot en met 31 maart 2018 voert Maastricht Bereikbaar een proef uit met elektrische cargo bikes. Deelnemers die een e-cargo bike kopen of leasen en hiermee dagelijks minimaal 4 ritten maken in, van of naar Maastricht, kunnen de aanschafkosten (tot een maximum van € 4.000,-) vergoed krijgen. LEVV-LOGIC gaat de inzet en gebruikerservaringen tijdens de proef evalueren.

Stad: Amsterdam

Naast Roermond is City Hub sinds kort ook gevestigd in Amsterdam. Zowel in West (Sloterdijk) als in Zuid (De Omval). Vanaf daar verzorgen zij opslag en groen stadstransport met LEVVs. LEVV-LOGIC gaat de praktijkervaringen evalueren en de kansen en uitdagingen van de elektrische voertuigen onderzoeken.

Stad: Amsterdam

Studenten, onderzoekers en praktijkpartners experimteren met drie verschillende LEVV-voertuigen in een battle in Amsterdam.

Aandacht voor deze battle in een artikel in Evofenedex magazine

Bekijk tevens hier de LEVV-Battle aftermovie (3min).

Praktijkcases: Op deze website presenteren wij cases van LEVV in de praktijk. U kunt zelf ook voorbeelden aandragen via het invulformulier.

Gepubliceerd door  Urban Technology 14 februari 2018