Kenniscentrum Techniek

Digital Production Research Group

Digital Production Research Group (DPRG) onderzoekt hoe geavanceerde ontwerp- en productiemethoden (ook wel ‘Digitale Productie’ genoemd) gebruikt kunnen worden om maatschappelijke vraagstukken te adresseren. De groep werkt aan Onderzoeks- en Onderwijsactiviteiten in de Robot Studio, gerelateerd aan drie thema's van de Faculteit Techniek: Smart Industry, Circular Transition en Designing Future Cities.

DPRG wordt geleid door Dr. Marta Malé-Alemany, facultair hoofddocent digitale productie en bestaat uit een multidisciplinair team van architecten, industrieel ontwerpers, werktuigbouwkundigen en experts in mechatronica & robotica en IT. Het onderzoek richt zich op materiaal- en productiegedreven processen en wordt uitgevoerd door het team in de Robot Studio met een sterke ‘learning-by-doing’ benadering en met waardevolle bijdragen van studenten en docenten met verschillende onderwijsachtergronden (o.a. Engineering, Built Environment en Technische Informatica). Onderzoek wordt ondersteund door technische partners en een breed netwerk van publieke en private projectpartners.

Tastbare prototypes for de circulaire economie

Veel DPRG-projecten gaan over het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor circulaire materialen zoals afval- en resthout, gerecyclede kunststoffen en afgedankte hightech wedstrijdzeilen met carbon. In de projecten worden ontwerp- en productietechnieken onderzocht die, eenmaal opgeschaald en geïmplementeerd, een bijdrage kunnen leveren aan circulaire transities. DPRG ontwerpt en maakt concrete prototypes of installaties met deze materialen. Deze ‘discussiestukken’ kunnen als katalysator dienen om het gesprek over onderzoeksresultaten aan te gaan met stakeholders (producenten, bewoners, gemeente).

Flexibele productieoplossingen

Materialen die uit restromen worden betrokken komen meestal ongelijkmatig beschikbaar, en niet in een continue stroom. Beschikbare hoeveelheden kunnen wisselen, net zoals afmetingen of kwaliteit. Dit vraagt ​​om flexibele productieoplossingen op maat, zoals ook is opgenomen in de “Industrie 4.0” visie van de Topsector Hightech Materialen en Systemen. Op dit gebied onderzoekt DPRG de ontwikkeling van benodigde gereedschappen en fabricageprocessen (hardware en software). Denk aan geavanceerde parametrische ontwerptools, op maat gemaakte robotapparatuur en de realisatie van fabrieksachtige opstellingen, waarbij de nieuwste technologieën zoals 3D scannen, sensoring, machine vision en AI (kunstmatige intelligentie) worden ingezet.

Gepubliceerd door  Urban Technology 23 april 2024

  dr. M. Malé-Alemany (Marta)

Hoofddocent en onderzoeker Digitaal Produceren

Tel: 0621155101
m.male-alemany@hva.nl
Bekijk profiel