Kenniscentrum Techniek

Planq wint HBO Prototype Party

24 nov 2016 15:09 | Faculteit Techniek

Jaarlijks vernietigen waterschappen in Nederland meer dan een miljoen ton riet, bladeren en takken. Oud studenten Built Environment Anton en Dennis Teeuw en Joris Kortenhorst (Planq) persen hier planken voor duurzame meubels van. Tijdens hun minor Ondernemerschap kregen ze al verschillende prijzen. Achttien november wonnen ze de finale van de landelijke Prototype Party.

Eind juni zijn elf ondernemende proposities vanuit diverse universiteiten en hbo’s goedgekeurd door Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Zij stelden 40.000 euro beschikbaar voor het uitwerken van de concepten. Het team Planq was de enige vertegenwoordiger van de HvA. Tijdens de Prototype Party kregen zij feedback van experts, investeerders en belangstellenden én een eervolle eerste prijs.

Bewustwording

Nederland heeft veel organisch afval. Alleen al in Amsterdam gaat het om zo’n 4300 ton riet, grassen en waterplanten dat vaak wordt verbrand. Dit brengt CO2-uitstoot en hoge kosten met zich mee. Hoe kun je dit kostbare afval hervormen tot aansprekende en functionele producten? Dat was de vraag waarmee Planq aan de slag ging.

De producten van Planq dragen bij aan bewustwording. Door de gebruiker de mogelijkheden van afvalhergebruik te laten zien, stimuleren ze hen milieubewuster te denken. Planq: “Wij willen niet alleen een mooi product neer zetten, maar de gebruiker vooral inspireren met de mogelijkheden van restmaterialen: We like to make design, but we love to create environmental awareness. Dit doen wij volledig volgens het cradle to cradle principe. Straks met onze eigen meubellijn werken we ook met een circulair businessmodel door bijvoorbeeld niet een stoel te verkopen maar ook 'het zitten'.”