Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding

profileimage male

Daniël van Middelkoop is lector Samenwerkende Professionals (Professionals Agency). Hij werkt vanuit de overtuiging dat professionals een bepalende factor zijn in de kwaliteit van (complex) werk in organisaties en richt zich in zijn onderzoek op het versterken van het handelingsvermogen van samenwerkende professionals in een veranderende economie, zowel in de publieke als de private sector. Daniël is sinds 2011 verbonden aan de hogeschool van Amsterdam als onderzoeker en is daarnaast actief bij de opleiding Bedrijfskunde.

Daniël doet zijn met zijn team onderzoek naar samenwerkende professionals binnen de onderzoeksgroep The Work Lab (www.hva.nl/theworklab), waar onderzoek naar de verandering van werk centraal staat. Daniël voerde de afgelopen jaren met The Work Lab onderzoek uit naar de effecten van de coronapandemie op de kwaliteit van het werk en het welzijn van professionals.

Daarnaast doet hij met zijn team onderzoek naar studiesucces en diversiteit in het hoger onderwijs. De nadruk ligt daarbij op de rol en het handelingsvermogen van docenten en andere stakeholders in definiëring en praktische uitwerking van studiesucces in de onderwijspraktijk. In 2014 publiceerde hij samen met Martha Meerman, emeritus lector, het onderzoek 'Studiesucces en diversiteit en wat hbo docenten daarmee te maken hebben'. In 2018 voerde hij samen met Folke Glastra de redactie over het boek ‘Studiesucces van rendement naar maatschappelijk relevantie’.

Daniel is als lector vooral verbonden aan de opleidingen HRM en Bedrijfskunde van de faculteit Business en Economie. Hij draagt bij aan onderzoek binnen de HvA Centres of Expertise en aan de professionalisering van onderzoekers, stafleden docententeams en diensten van de HvA.

Daniël promoveerde in 2008 aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar machtsverhoudingen binnen figuraties van gevestigden en buitenstaanders. Hij heeft na zijn promotie enkele jaren gewerkt als ontwikkelaar van onderwijsmateriaal en -projecten bij Stichting Alice O.