Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding

Joanna Holt Associate lector Technologie in het Onderwijs

21 sep 2023 13:00 | Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding

De Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam heeft dr. Joanna Holt per 1 september 2023 benoemd tot Associate lector Technologie in het onderwijs.

Vanuit haar nieuwe positie als associate lector richt Joanna Holt zich op het gebruik van technologie in het onderwijs. Hoe kan technologie gebruikt worden om leerlingen te bereiken en te motiveren? Hoe kan technologie ingezet worden om leerlingen en leraren te ondersteunen in het leren én doceren? En hoe kan technologie verantwoord worden ingezet in het onderwijs? Joanna kijkt daarbij vooral hoe hands-on en minds-on leren in Natuur- en Technieklessen kan worden ondersteund met behulp van interactieve kennisrepresentaties op de basis- en middelbare scholen en op de lerarenopleidingen van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding.

'Joanna is - naast een uitstekend onderzoeker bij het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding – iemand met een groot hart voor educatie. Ik ben ervan overtuigd dat zij met haar internationale netwerk, passie en expertise het gebruik van technologie in onderwijs weet te versterken en daarmee het werkveld en bovenal leerlingen verder helpt. Ik ben blij dat Joanna in deze nieuwe positie haar onderzoek aan de faculteit voortzet.' Sander Nieuwland, waarnemend decaan Faculteit Onderwijs en Opvoeding

Joanna combineert haar onderzoek binnen het Lectoraat Didactiek van de Bètavakken met de rol van Educatie Manager voor de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) vanuit de Universiteit van Amsterdam, waar ze verantwoordelijk is voor een nationaal onderwijsprogramma (4-18 jaar) inclusief het netwerk van Mobiele Planetaria. Daarnaast is Joanna lid van de Raad van Bestuur van het Dutch Black Hole Consortium, voorzitter van de Vereniging van Nederlandstalige Planetariums (PlaNED), lid van de redactieraad van natuurkunde.nl en National Astronomy Education Contact van de Internationale Astronomische Unie voor Nederland.

Over Joanna Holt

Voordat Joanna in 2020 bij het lectoraat aansloot, was Joanna docent Natuur- & Techniekonderwijs en sectievoorzitter Mens en Wereld bij de pabo van de HvA. Zij komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk (VK) waar ze in 2005 promoveerde in de natuurkunde (astrofysica) aan de Universiteit van Sheffield. Van 2005-2012 vervolgde ze haar onderzoekscarrière in de astrofysica, met postdoc-posities aan de Universiteit van Sheffield (VK) en de Universiteit Leiden. In 2012 stapte Joanna over naar het (sterrenkunde)onderwijs met een positie bij de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Van 2016 tot 2020 werkte zij bij de pabo van de HvA.

Impact praktijkonderzoek vergroten

Joanna is de derde associate lector die bij de Faculteit Onderwijs en Opvoeding is gestart. Haar benoeming als associate lector binnen het Lectoraat Didactiek van de Bètavakken sluit aan bij de bredere vraag van de HvA om de impact van praktijkgericht onderzoek te vergroten. De komende maanden starten ook associate lectoren bij de andere lectoraten van de faculteit.