Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

  J.G.L. Teunissen (Jose)

Bijzonder lector Fashion Design and Identity
Telefoon:
0641030356
Email:
j.g.l.teunissen@hva.nl
Werkadres:
Koetsier-Montaignehuis, Mauritskade 11, 1091 GC Amsterdam
Postadres:
Postbus 2180,1000 CD Amsterdam
Kamernummer:
01
Ga naar HvA Research Database

José Teunissen is per 1 maart 2023 aangesteld als opleidingsmanager van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Met ingang van 1 mei 2023 is zij bovendien benoemd tot bijzonder lector Fashion Design and Identity aan de Hogeschool van Amsterdam. Het bijzonder lectoraat Fashion Design and Identity (FD&I) maakt deel uit van het lectoraat Fashion Research & Technology, onder leiding van lector Troy Nachtigall.

In haar rol als lector FD&I benadert Teunissen mode als een cultureel fenomeen, waarbij zij eveneens onderzoekt hoe mode inclusiever kan worden. Daarnaast richt Teunissen zich met haar (internationale) onderzoek op innovatie voor duurzamere mode; digitalisering van het vakgebied speelt daarin een belangrijke rol.

Teunissen heeft een grote staat van dienst binnen de internationale wereld van mode-onderzoek. In 2002 startte zij als lector Fashion Design bij ArtEZ, als een van eerste lectoren van Nederland. Daarnaast leidde zij in deze periode onder meer de onderzoeksagenda van CLICKNL en was zij curator van verschillende tentoonstellingen en collecties in het Centraal Museum Utrecht. Later volgden meer musea en tentoonstellingen, waaronder de Modebiënnale in Arnhem, het Boijmans van Beuningen en het Museum of the Image.

In 2016 startte Teunissen als decaan van de School of Design and Technology aan het College of Fashion van de University of the Arts in Londen, waar zij een belangrijke rol heeft gespeeld in de positionering en de verdere ontwikkeling van het mode-onderwijs en -onderzoek.

Samen met Europese partnerinstituten en de mode-industrie heeft zij nieuwe onderwijsvormen en pilots op het gebied van modetechnologie en duurzaamheid ontwikkeld.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database