Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

  A.M. Olthof (Anne Marleen)

Docent - Onderzoeker
Telefoon:
0621157113
Email:
a.m.olthof@hva.nl
Werkadres:
Theo Thijssenhuis, Wibautstraat 2-4 1091 GM Amsterdam
Postadres:
Postbus 2721,1000 CS Amsterdam
Kamernummer:
01A34
Ga naar HvA Research Database

Ir. Anne Marleen Olthof is PhD-onderzoeker Human Enhancement for Health & Well-being aan de Universiteit van Amsterdam - onder begeleiding van Prof. dr. Somaya Ben Allouch - en aan de Universiteit Antwerpen - onder begeleiding van Prof. dr. Jouke Verlinden. In haar PhD-project onderzoekt Anne Marleen hoe digitaal-fysieke producten het menselijk lichaam kunnen versterken om de kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen met een progressieve of permanente handicap.

Motivatie

Vanaf haar jeugd was Anne Marleen bekend met rolstoelen en ondersteuningssystemen, doordat haar vader leed aan neuromusculaire dystrofie. Van jongs af aan ervoer zij de kracht van technologie, omdat thuis veel ondersteunende producten werden gebruikt. De kwaliteit van deze hulpmiddelen bepaalde op eenvoudige wijze de levenskwaliteit van haar gezin. Anne Marleen ontwikkelde intuïtief een interesse in mens-machine interactie en studeerde Industrial Design Engineering aan de Technische Universiteit Delft om uit te vinden hoe ze deel kon uitmaken van het magische team dat het volledige potentieel van technologie realiseert. Haar PhD-project is een voortzetting van deze reis.

Onderwijsinspanningen

Samen met collega's richtte Anne Marleen in 2016 een XR-lab op aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ze Immersive Design XR doceert aan interdisciplinaire teams van studenten. In de loop der jaren hebben deze teams 55+ prototypes virtual, augmented & mixed reality opgeleverd voor diverse 40+ opdrachtgevers. Anne Marleen is allround designdocent (10+ jaar ervaring) aan de Amsterdam School for Communication and Multimedia Design. Ze is gastdocent 'Designing for Mixed Reality & eXtended Reality' aan de Fachhochschule Kufstein in Oostenrijk en aan de AP Hogeschool Antwerpen, België.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database